Două dosare penale în cazul trecerii ilegale a frontierei de către Ilan Şor

Procuratura municipiului Chișinău a pornit două cauze penale pe fapt, în contextul trecerii ilegale a frontierei de către deputatul Ilan Șor. Primul dosar vizează „neglijența în serviciu admisă de către angajații Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Chișinău”. Iar cel de-al doilea este pe faptul „abuzului de serviciu, comis de către factori de decizie ai Companiei Avia Invest” (concesionarul Aeroportului), transmite IPN.

„Procuratura continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie 2019, a frontierei de stat de către mai multe persoane, printre care un deputat în Parlamentul Republicii Moldova, acuzat într-un dosar de escrocherie şi spălare de bani”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de Secția relații publice a Procuraturii Generale.

Potrivit celor constatate până în prezent, mai multe persoane au traversat ilegal frontiera de stat prin segmentul de trecere al Aeroportului Internaţional Chișinău, în calitate de pasageri ai unor curse charter, eludând controlul vamal şi cel de frontieră.

„Potrivit procurorilor, acest lucru a avut loc prin zonele de acces limitat ale Aeroportului şi a fost posibil din cauza atitudinii neglijente faţă de obligaţiunile de serviciu ale angajaţilor Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care activează pe teritoriul Aeroportului, precum şi cu implicarea nemijlocită a angajaţilor Companiei Avia Invest, care deține în concesiune Aeroportul şi asigură serviciile de transport și trafic aerian, realizează măsuri de securitate aeronautică pe teritoriul aerodromului de unde au decolat respectivele aeronave pe curse charter”, se mai spune în comunicat.

Recent, procurorii au ridicat înregistrări video de la Aeroport în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale a frontierei de stat de către deputatul Ilan Şor. Procurorii au audiat persoanele responsabile de verificarea și supravegherea punctelor de acces pe teritoriul aerodromului.

Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, norma penală prevede amendă sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, sau închisoare de până la doi ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.