Dosarul „Uraniu - 2011” este remis spre examinare la Curtea de Apel
Urmărirea penală în dosarul „Uraniu - 2011” a fost finalizată, iar cauza penală a fost remisă spre examinare în Curtea de Apel. Pe banca acuzaţilor au fost trimise trei persoane, care se bănuieşte că ar face parte dintr-o grupare criminală, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
La finele lui iunie curent, în centrul capitalei au fost reţinute 5 persoane, bănuite de contrabandă cu substanţe radioactive. Tot atunci procurorii au declanşat o cauză penală sub aspectul creării şi conducerii organizaţiei criminale, contrabandă, procurarea, păstrarea, transportarea, folosirea materialului nuclear - Uraniu 235 (U-235).
Potrivit comunicatului, începând cu aprilie 2011, persoanele învinuite au creat o comunitate criminală stabilă, specializată în procurarea, păstrarea, transportarea prin contrabandă şi comercializarea către reprezentanţii lumii interlope a uraniului. Scenariul se derula conform unui plan bine structurat: liderul grupării făcea rost de substanţă radioactivă, alţi membri identificau cumpărătorii, iar după realizarea cu succes a „afacerii”, împărţeau venitul în funcţie de rolul şi contribuţia fiecăruia.
Potrivit procurorilor, inculpaţii dispuneau de o cantitate de 1 kilogram de uraniu, pe care intenţionau să-l comercializeze la un preţ de 32 de milioane de euro.
Printre cei trei inculpaţi în acest dosar figurează o cetăţeancă a Federaţiei Ruse, în vârstă de 38 de ani, locuitoare a oraşului Tiraspol. Ceilalţi doi, în vârstă de 50 şi 57 de ani, sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.
Pe moment, unul dintre inculpaţi este cercetat în stare de libertate, ceilalţi doi – se află în arest. În privinţa celorlalţi membri ai grupării criminale, care au fost anunţaţi în căutare, urmărirea penală continuă într-o procedură separată.
În februarie curent, Procuratura Generală a deferit justiţiei dosarul „Uraniu - 2010” în privinţa altor 3 învinuiţi de deţinerea şi transportarea materialului radioactiv uraniu – 238, cu scop de înstrăinare.
Potrivit procurorilor, materialul radioactiv – 1,8 kg a fost introdus în ţară prin contrabandă, iar inculpaţii intenţionau să-l vândă la preţul de 9 milioane de euro.
Prin sentinţa Judecătoriei sectorului Ciocana, doi dintre inculpaţi au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare, termen pe care l-au ispăşit fiind în arest, astfel, fiind eliberaţi din sala de judecată. Celălalt inculpat, fost angajat ai Ministerului Afacerilor Interne, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 4 ani.
Procuratura Generală anunţă că va ataca sentinţa Judecătoriei Ciocana pe care o consideră prea blândă.