Dosarele şcolilor cu predare în română din Transnistria vor fi examinate Marea Cameră a CEDO
Secţiunea a patra a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care examinează cauza şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, a decis să se desesizeze în favoarea Marii Camere a CEDO. Reclamanţi pe aceste trei cauze sunt 170 de părinţi, copii şi profesori care locuiesc în raioanele din stânga Nistrului, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al asociaţiei „Promo-Lex”.
Potrivit „Promo-Lex”, decizia desesizării în favoarea Marii Camere survine ca urmare a solicitării Guvernului Federaţiei Ruse de a organiza noi audieri publice pe cauza dată. Rusia consideră că problemele de jurisdicţie şi responsabilitate pentru violările dreptului omului în regiunea transnistreană sunt încă deschise şi jurisdicţia Curţii în această privinţă este suficient de variată.
Anterior, la 15 iunie, CEDO a pronunţat în unanimitate decizia de admisibilitate în privinţa violării interdicţiei de discriminare, respectării vieţii private şi dreptului la instruire în limba română cu grafie latină. Iar la 20 septembrie, reprezentanţii reclamanţilor au prezentat argumente noi în susţinerea cauzei.
„Pretenţiile de ordin moral şi material au fost calculate reieşind din suferinţele fiecărui reclamant în parte, în baza rapoartelor de evaluare psihologică efectuată de Centrul de Reabilitare „Memoria”. La fel, Curţii i-au fost prezentate probe şi argumente noi în susţinerea responsabilităţii ambelor Guverne pârâte”, menţionează juristul Alexandru Postică.
Fiecare cerere se referă la o şcoală distinctă căreia i-a fost interzisă predarea în limba română cu grafia latină prin acţiuni violente ale nerecunoscutelor autorităţi transnistrene.