Doru Petruţi: Politicienii şi votanţii duc lipsă de maturitate politică

Declaraţiile făcute de politicieni după ce au aflat rezultatele la alegerile locale în capitală afectează societatea, au ca scop antagonizarea acesteia. În acelaşi timp, campania electorală care s-a încheiat nu a abordat, de fapt, problemele municipiului şi aceasta demonstrează lipsa de maturitate politică a politicienilor, dar şi a alegătorilor. De această părere este sociologul Doru Petruţi, care a comentat pentru IPN comportamentul politicienilor după ce au fost anunţate rezultatele preliminare din capitală.

În cazul lui Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, care a folosit expresii precum „maidanez” şi „râia liberală” în raport cu Dorin Chirtoacă şi echipa acestuia, Doru Petruţi a menţionat că după o campanie specifică în care candidatul socialiştilor, Zinaida Greceanîi, nu prea a avut temă şi discurs de campanie, iar socialiştii nu au fost foarte agresivi, după alegeri au trecut la notele lor caracteristice. Sociologul a menţionat că în cazul dat nu există nici cultura, nici maturitatea politica de a recunoaşte o înfrângere petrecută la multe procente distanţă.

Efectul principal al astfel de reacţii este de antagonizare, de creare a două tabere. „Se pare că Dodon şi echipa PSRM au început să fie în opoziţie înainte ca Dorin Chirtoacă să înceapă mandatul de primar. Va fi o opoziţie vocală, vehementă”, a opinat Doru Petruţi.

De astfel de reacţii societatea este afectată, iar de modul în care s-a dus campania a influenţat semnificativ şi ziua votului. „Din păcate, nu am avut o campanie despre problemele Chişinăului, cum poate fi condus mai bine, cum pot fi utilizate mai bine resursele existente şi potenţiale. A fost o campanei despre orice şi mai puţin despre problemele Chişinăului. Aceasta denotă o lipsă de maturitate politică şi a politicienilor, dar şi a votanţilor care nu pun o presiune suficientă pe actorii politici”, e de părere Doru Petruţi.

Sociologul spune că acea chestiune cu geopolitica este pe alocuri adevărată, dar este mai facilă decât de a veni cu un plan serios de dezvoltare a Chişinăului. E mai uşor să câştigi voturi pe aceasta, e mai uşor să vorbeşti despre aceasta decât despre probleme concrete. Doru Petruţi a subliniat că în campania electorală nu a auzit absolut niciun termen de realizare a lucrurilor majore importante pentru Chişinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.