Doru Petruți, director general al Companiei de cercetare sociologică [imas], spune că, de mai bine de zece ani, în societate, persistă un element neplăcut și inutil pe termen mediu și pe termen lung. Și anume construcțiile politice pornite de la votul împotrivă. Potrivit lui, flagelul acesta este un exercițiu greșit pentru orice construcție, însă s-a ajuns ca în mai puțin de zece ani, aceasta să fie motivația pentru aproximativ jumătate din electorat. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Despre starea de urgență în țară și la Curtea Constituțională: motive, actori, soluții”, organizate de Agenția de presă IPN.
Doru Petruți a menționat că, în cei 20 de ani de activitate a companiei [imas] pe piața din Republica Moldova, se observă un lucru foarte periculos. Și anume că oamenii care ajung în poziții de decizii, în poziții importante, lucrează de multe ori împotriva statului, iar acest lucru nu este pedepsit. „Nu se iau măsuri la timp. Și aceasta este echivalentul a căra apă cu sita. Cum ar trebui să circule oamenii, elitele bune? Probabil, schimbările astea trebuie să vizeze și partidele politice. Și sigur că ne învârtim într-un cerc relativ vicios, pentru că oamenii buni sunt scumpi”, opinează Doru Petruți.
În opinia sa, decizia recentă a Curții Constituționale va fi interpretată în funcție de taberele de alegători. Însă, ea va amplifica emoția luptei politice dintre cei doi candidați dintre care anul trecut s-a ales președintele țării.
Directorul companiei a declarat că un sondaj prezentat recent denotă niște date foarte importante legate de instituții, inclusiv Curtea Constituțională. Potrivit acestor date, o mare parte dintre cetățeni recunosc importanța și necesitatea independenței Curții Constituționale. Însă, s-a ajuns la situația în care o parte considerabilă dintre cetățeni spune că pentru îndeplinirea unui scop, chiar și deciziile Curții pot să nu fie respectate.
„Este un semnal extrem de puternic și important, după părerea mea. La fel de important, este și cel legat de administrarea crizei pandemice. În momentul în care peste 80% din cetățeni spun că instituțiile statului sunt total depășite pe partea administrării crizei sanitare, înseamnă că toată construcția de 30 de ani, a eșuat. Și nota este dată nu doar politicienilor curenți, ci și celor care au muncit până la anul 2020-2021. Criza pandemică a fost un examen, prin care s-a realizat că investițiile claselor politice de fapt au fost în războaie politice nesfârșite, iar la nivel instituțional s-a investit foarte puțin”, explică Doru Petruți.
Potrivit lui, s-a ajuns la situația că actuala criză chiar și la nivel de comunicare a fost extrem de prost administrată. În momentul în care cetățenii dau un astfel de calificativ, spune Doru Petruți, nu trebuie să fie de mirare că 60-70% din cetățeni nu respectă restricțiile sanitare instituite. Oameni și-au dat seama că nu te poți baza pe instituții, la fel ca și pe clasa politică, indiferent de culoare.
În opinia sa, în aceste circumstanțe, indiferent de cine va prelua guvernarea, va avea o sarcină complicată și anume de a reconstrui cumva încrederea instituțională, care e prăbușită nu doar la nivel de Parlament, Președinție, Guvern, ci este vorba despre o criză instituțională generală profundă.
Dezbaterea publică „Despre starea de urgență în țară și la Curtea Constituțională: motive, actori, soluții” este ediția a 184-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.