Dorin Recean și-a anunțat echipa cu care va merge astăzi în Parlament

Candidatul desemnat la funcția de premier, Dorin Recean, și-a anunțat echipa cu care va merge astăzi în Parlament. Cei mai mulți membrii ai viitorului Cabinet de Miniștri au făcut parte fosta garnitura guvernamentală condusă de Natalia Gavrilița, dar sunt anunțați și oficialii noi, transmite IPN.

Potrivit unei postări făcute de premierul desemnat, structura viitorului Guvern de la Chișinău va fi modificată. În particular, în locul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor fi create două ministere separate, unul dintre care se va axa pe sectorul energetic, iar celălat pe domeniul infrastructurii și dezvoltării regionale. În noua structură se prevăd 4 funcții de vicepremieri: Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării; Nicolae Popescu, ministrul afcerilor extrne și integrării europene; Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare și Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru reintegrare. 

La funcțiile lor pot rămâne ministrul afacerilor interne Ana Revenco, ministrul apărării Anatolie Nosatîi, ministrul mediului Iordanca-Rodica Iordanov, ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu, ministrul educației și cercetării Anatolie Topală, ministrul sănătății Ala Nemerenco și ministrul culturii Sergiu Prodan.

În echipa anunțată a Executivului se regăsesc patru nume noi. La funcția de ministu al finanțelor este propusă Veronica Sirețeanu. Fotoliul ministrului justiției ar putea fi ocupat de Veronica Mihailov-Moraru. La funcția ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale a fost propusă Lilia Dabija, iar Victor Parlicov ar putea deveni ministrul energiei.

Pe lângă echipa nouă, premierul desemnat urmează să prezinte în Parlament programul de guvernare și să ceară votul deputaților pentru învestire. Dorin Recean a fost desemnat pe 10 februarie candidat la funcția de premier după demisia anunțată în aceeași zi de Natalia Gavrilița. Dorin Recean a fost numit consilier al președintelui Maia Sandu pe domeniul apărării și securității naționale în februarie 2022. El a fost ministru al afacerilor interne în Guvernul Filat și Guvernul Leancă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.