Dorin Recean: Este clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova

Nu există pericole de ordin miliar la adresa Republicii Moldova, însă există tentative din partea unor grupuri care servesc intereselor Rusiei de a destabiliza situația. Declarația aparține premierului Dorin Recean și a fost făcută pentru presa din România în prima sa vizită oficială la București. Șeful Executivului de la Chișinău dă asigurări că instituțiile statului au capacitatea de a gestiona eventuale tentative de destabilizare și și-a exprimat speranța că din regiunea transnistreană nu vor exista provocări. Dorin Recean a menționat că stânga Nistrului este aliniată obiectivului Chișinăului de a asigura pacea și liniștea în regiune, notează IPN.

În cadrul unei emisiuni la televiziunea publică din România premierul Dorin Recean s-a arătat convins că nu există riscuri militare la adresa Republicii Moldova. De asemenea, prim-ministrul Republicii Moldova și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul acordat de România în depășirea crizei energetice generată de războiul din Ucraina.


„Există o diferență între escaladare militară și încercări de destabilizare. Nu există un pericol de escaladare militară în Republica Moldova, iar riscul de destabilizare era prezent încă din toamnă. Noi de mai mult timp suntem provocați. Autoritățile de la Chișinău au învățat să asigure ordinea, stabilitatea, pacea. Bucureștiul a fost foarte receptiv când am avut nevoie să găsim alternative furnizării de energie electrică și gaze naturale. Mulțumim autorităților de la București că au ajutat Republica Moldova. Astăzi avem aceleași asigurări de susținere din partea României”, a spus Dorin Recean în cadrul emisiunii „Dincolo de alb și negru” de la TVR1.

Premierul Republicii Moldova a menționat că protestele organizate de Partidul politic Șor nu sunt autentice, iar organizatorii lor, având girul Moscovei, încearcă destabilizarea situației în țară. Dorin Recean dă asigurări că instituțiile statului au capacitatea de a face față unor astfel de provocări.

„Este un protest plătit de grupările pro-ruse și grupările criminale care, altfel, ar trebui să facă închisoare. Pentru că Guvernul vrea să reformeze justiția și, respectiv, să-i responsabilizeze, ei s-au aliat cu grupările pro-ruse și cu interesele Moscovei pentru a încerca să destabilizeze Republica Moldova. În acest sens instituțiile statului și-au consolidat capacitățile de a asigura ordinea publică, de a asigura pacea și liniștea. Instituțiile statului au capacitatea să gestioneze, pe de o parte, dreptul oamenilor de a protesta, dar din aceștia sunt mai puțini, pe de altă parte, de a stopa orice tentativă de destabilizare”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău mai spune că grație rezistenței armatei ucrainene, scenariul invazii militare rusești asupra Republicii Moldova este puțin probabil. De asemenea, Dorin Recean s-a arătat convins că pretinsele autorități de la Tiraspol nu-și doresc escaladarea războiului.

„Aprecierea mea este că Rusia nu are suficiente resurse pentru escaladare, de asemenea, este clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova. Pe de altă parte, Republica Moldova are suficiente capacități pentru a face față eventualelor escaladări din Transnistria. Cei din Transnistria sunt foarte aliniați, pentru că noi i-am aliniat la obiectivul nostru de pace și securitate în regiune. Rusia nu face altceva decât să promoveze un război hibrid, cu multă propagandă, dezinformare, să insiste pe narative pro-război, dar sunt încrezător că nu-i va reuși”, a mai spus șeful Guvernului de la Chișinău.

Ieri, prim-ministrul Dorin Recean s-a aflat în prima sa vizită oficială la București. Premierul a avut întrevederi la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Victoria, cu omologul său român Nicolae Ciucă, iar la Palatul Parlamentului a avut întrevederi bilaterale cu Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a României. De asemenea, șeful Executivului de la Chișinău s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și Alteța Sa Regală, Principele Radu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.