„Unirea rămâne a fi idealul nostru suprem, pentru care trebuie să luptăm până la ultima picătură de sânge, până vom face Unirea. Altă șansă Moldova nu are, pentru că altfel vom fi condamnați la sărăcie, la furturi, la toate dezordinile şi dezastrele pe care le-am avut şi le avem până în ziua de azi”. Este declarația fostului primar general de Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă. Acesta, împreună cu colegii din Partidul Liberal, au depus sâmbătă, 1 decembrie, flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, marcând astfel centenarul Marii Uniri, Liberalii au desfăşurat un tricolor pe monument, transmite IPN.
„La mulți ani, România! La mulți ani, Moldova! La mulți ani, nouă tuturor! Este sărbătoarea noastră cea mai mare, cea mai frumoasă şi am spus că astăzi este bine de dimineață să sărbătorească şi înaintașii noștri. Am mers la cimitir şi am pus panglici, am mers la Gară la monumentul deportaților şi am pus panglici. La fel, pe Aleea Clasicilor. Și am spus că este bine să sărbătorească şi Ştefan cel Mare şi i-am pus şi lui o panglică tricoloră. Puțini știu că acest monument a fost ridicat în 1928, la zece ani de la Unirea din 1918. Cu alte cuvinte, monumentul lui Ştefan cel Mare este un simbol al Unirii Basarabiei cu România”, a spus fostul primar.
În opinia sa, cei care încearcă să împiedice idealul Unirii sunt niște profitori, care încearcă să se căpătuiască de pe urma neînțelegerii de către o parte din cetăţenii Republicii Moldova a importanței Unirii, a importanței românismului, a faptului că Unirea aduce prosperitate. „Sunt farisei cei care nu o spun deschis ce este cu Unirea, nu sunt pentru până la capăt. Și cu atât mai mult, cei care o fac pe neutri. Nu mai săpun nimic de cei care sunt contra şi vor să profite de pe urma spălării de creieri făcute de sovietici”, a mai spus Dorin Chirtoacă.
Tot astăzi, când se împlinesc 100 de ani de la unirea din 1918 și constituirea, ca rezultat, a statului unitar roman, Alianța pentru Centenar organizează un șir de evenimente: un moment de reculegere la Cimitirul Eroilor Români, apoi un marș către monumentul deportaților din scuarul Gării și monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul capitalei, unde manifestația se va încheia cu Hora Unirii.