În 2013 bugetul municipiului Chişinău a crescut cu circa 15% faţă de anul 2012 şi aproape a fost dublat faţă de anii 2007-2008. Despre aceasta a comunicat primarul general, Dorin Chirtoacă, în cadrul prezentării raportului său de activitate pentru ultimul an, transmite IPN.
Edilul a remarcat că majorarea bugetului s-a reuşit din resurse proprii. Dorin Chirtoacă a făcut apel la autorităţile centrale să nu facă presiuni asupra municipiilor Chişinău şi Bălţi pentru a completa bugetul naţional, ci să lase sursele de venit în bugetele municipiilor ca acestea să-şi rezolve problemele proprii.
Primarul general a remarcat că în anii 2012-2013 a reuşit asigurarea stabilităţii furnizării apei, căldurii şi celorlalte servicii. De asemenea, au fost asamblate în premieră pentru Republica Moldova de 30 troleibuze de către Regia Transport Electric Chişinău (RTEC), în parteneriat cu uzina Belkommunmash din Minsk, Belarus, la un preţ de 2-3 ori mai mic faţă de cel de piaţă.
În această perioadă s-a reuşit finalizarea reconstrucţiei şi amenajarea lacului din Parcul „Valea Morilor”, s-au modernizat 11 străzi, intersecţii şi un pod în cadrul programului „Genesis”. Pentru fiecare localitate din componenţa municipiului Chişinău s-au alocat cel puţin 4 milioane de lei, ceea înseamnă dublarea investiţiilor în suburbii faţă de anul 2012 şi creşterea investiţiilor de 10 ori faţă de anul 2007, a menţionat primarul.
Dorin Chirtoacă a mai spus că în perioada mandatului său a început implementarea programului european de sortare a gunoiului, colectarea separată a hârtiei, sticlei şi a plasticului. Au fost instalate 1000 de containere noi. A continuat cel mai amplu program de construcţie a apeductelor şi canalizării din oraş şi suburbii, de 97 de milioane de lei.
Printre alte realizări menţionate de primar este instalarea a circa 50 de noi locuri de joacă pentru copii şi amenajarea a 10 terenuri de fitness în parcuri.
Dorin Chirtoacă a precizat că în 2012-2013 a fost soluţionată şi problema inundaţiilor în zona Gării Feroviare şi pe mai multe străzi. De asemenea, a fost redus cu 10% numărul de gherete şi panouri publicitare. Au fost înlocuite 27 km de reţele termice. Tot în această perioadă au fost plantaţi circa 15 mii de arbori şi arbuşti şi a fost finalizat studiului de fezabilitate pentru reconstrucţia şi modernizarea Regiei Apă-Canal în vederea asigurării calităţii apei şi a standardelor europene de funcţionare a regiei.