Dorin Chirtoacă: Am impresia că guvernanţilor le place mirosul de la Staţia de epurare şi vor ca acesta să fie savurat de toţi chişinăuienii
„Implementăm o tehnologie simplă, fără impact ecologic negativ”, a declarat directorul SA „Apă-Canal Chişinău” (ACC), Constantin Becciev, miercuri, 12 august, în cadrul vizitei primarului Dorin Chirtoacă la Staţia de epurare din mun. Chişinău. Edilul s-a deplasat la faţa locului după ce Inspectoratul Ecologic de Stat şi Agenţia Ecologică Chişinău, în cadrul unei misiuni recente de control, au lansat propuneri de sistare a implementării noului proiect de deshidratare a nămolului, până la efectuarea repetată a unor expertize ecologice şi sanitare a proiectului, transmite Info- Prim Neo.
„Este o lucrare temporară cu folosirea geotuburilor, în care se efectuează deshidratarea nămolului. Până acum făceam acelaşi lucru în aer liber şi procesul dura un an – un an şi jumătate. Acum, cu ajutorul geotuburilor, se efectuează timp o lună”, a spus Constantin Becciev, adăugând că anul trecut ACC a primit avizul Inspectoratului Ecologic.
Proiectul se estimează la 9 mln lei, bani alocaţi de Consiliul municipal Chişinău. ACC intenţionează să utilizeze această metodă până vor fi găsiţi bani pentru reconstrucţia capitală a Staţiei de epurare. Administraţia întreprinderii spune că deja în vara-toamna anului 2010, chişinăuienii nu vor mai fi nevoiţi să suporte mirosul neplăcut de la staţie.
„Pentru a repara în ansamblu Staţia de epurare e nevoie de 50-100 mln euro, echivalentul a un buget municipal Chişinău. Acum nu avem astfel de surse”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă. „Le-am fi avut, dacă Guvernul nu ne lipsea în mod abuziv de circa 30 mln euro pe an. Dacă în doi ani investeam aceşti bani în staţie, am fi soluţionat deja problema”, a mai spus edilul.
Potrivit lui, prin impunerea barierelor în realizarea acestui proiect, guvernarea comunistă nu face altceva decât să împiedice soluţionarea problemei pe care ei nu au putut-o gestiona la modul cuvenit. „Am impresia că guvernanţilor le place mirosul şi vor ca acesta să fie savurat de toţi chişinăuienii”, a adăugat Dorin Chirtoacă.
Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova (OT MEM), Vladimir Garaba, crede că acţiunile Inspectoratului Ecologic de Stat nu sunt altceva decât un moft politic.
„Metoda accelerată de deshidratare a nămolului, cu folosirea geotuburilor, este una ecologică şi o soluţie perfectă pentru rezolvarea problemei mirosului urât emanat de staţie”, spune Garaba. „ca rezultat al implementării acestei tehnologii se reduce treptat cantitatea de nămol care se fermentează şi din care se elimină în atmosferă diverse substanţe cu efect de seră şi gaze cu miros pestilenţial”, susţine preşedintele OT MEM.
„Să te împotriveşti acestei tehnologii, înseamnă să doreşti să păstrezi situaţia care a fost până acum, sau chiar s-o înrăutăţeşti. Sunt absolut alogice acţiunile inspectoratului. Este vorba de fapt de un moft politic prin care vor să demonstreze că autorităţile municipale nu pot să soluţioneze problema în cauză fără ajutorul Guvernului”, constată Vladimir Garaba.