„Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, lunar de promovare a donării de sânge

În perioada 25 mai-26 iunie, are loc un lunar de informare și promovare a donării voluntare de sânge, cu genericul: „Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, dedicat populației țării, în special reprezentanților forțelor de apărare și angajaților Poliției de Frontieră.

Solicitată de IPN, șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a precizat că orice persoană care are între 18 şi 60 de ani şi nu suferă de maladii cronice sau acute poate să doneze sânge. „La prima donare şi ulterior la celelalte donări este obligatoriu persoana să aibă la sine un act de identitate. Desigur, sunt necesare şi anumite reguli de respectat înaintea donării și în ajun: de a nu folosi alimentaţie copioasă şi bogată în grăsimi. Dar se va face accentul pe o alimentare bogată în proteine şi în vitamine”, a remarcat Svetlana Cebotari. De asemenea, acesta recomandă să se consume mai multe lichide şi categoric să se excludă folosirea în ajun a băuturilor spirtoase. În ziua donării şi imediat după donare, este recomandat să se consume multe lichide: sucuri, ceaiuri sau apă potabilă, iar în următoarele zile se poate consuma absolut orice aliment.

„Se permite să donăm sânge o dată la două luni, iar plasmă – o dată la două săptămâni”, a precizat șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Statisticile arată că 80 la sută dintre donatorii de sânge sunt bărbaţi, şi 20 la sută sunt femei. Svetlana Cebotari explică această diferență prin faptul că femeile sunt implicate mai mult în activităţi casnice, grijă faţă de copii, sunt prinse în mult mai multe activităţi care nu întotdeauna le permit să găsească timp pentru a dona sânge.

Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui lucrează de luni până sâmbătă, în unitățile staţionare din Bălţi, Chişinău şi Cahul. Iar ieşirea echipelor mobile în teritoriu, în diferite localităţi, se va realiza conform unui orar prestabilit.

Procesul de colectare a sângelui este organizat conform normelor impuse de starea de urgenţă în sănătate publică. „Aceste norme prevăd ca la o colectare de sânge, în o zi de donare, să fie deserviţi nu mai mult de 50 de donatori pe parcursul a 5-6 ore, ceea ce ne-ar permite, în comun cu partenerii, cu medicii de familie din aceste localităţi, să dirijăm astfel fluxul ca aceste persoane să vină continuu şi să nu se găsească concomitent într-un număr mai mare de 10 persoane per oră la fiecare punct de colectare a sângelui”. „Noi vom merge numai în acele localităţi care nu sunt supuse carantinei sau în care nu se regăsesc multe persoane în autoizolare”, a menționat șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

În Republica Moldova numărul donărilor voluntare de sânge se majorează treptat în ultimii ani, atingând cota de 96 la sută. Svetlana Cebotari a declarat că acest fapt este motivat, în primul rând, de spiritul civic, spiritul altruist al cetăţenilor.

Programul zilelor de donare poate fi accesat online.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.