În topul prezenței la urne, la ora 13.00, se află circumscripțiile din Dondușeni, Rezina, Șoldănești, cu o prezență de peste 28%. Și în Chișinău participarea la vot a ajuns la 28%, în municipiul Bălți este de 25%, iar în UTA Găgăuzia - de 27%. În cele 30 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului au votat peste 13 mii de alegători. Datele au fost prezentate de președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, transmite IPN.
Angelica Caraman a declarat, în cadrul unui briefing, că procesul electoral se desfășoară într-un mod dinamic și organizat. Prezența cetățenilor la urne este una semnificativă, iar până la ora 13.00 s-a înregistrat o participare de peste 29% la nivel național. „Este cu o creștere notabilă în unele localități din nordul și sudul țării. Dacă e să comparăm cu turul I de scrutin, atunci când am avut o prezență de 685 de mii de alegători, vedem o creștere de peste 180 și ceva de mii. La fel ca în primul tur, femeile sunt cele mai active”, a explicat șefa CEC.
Potrivit lui Caraman, după categorii de vârstă, cea mai slabă prezență se înregistrează în rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani. „Cu această ocazie, lansăm îndemnul pentru cei 126 de tineri, care astăzi împlinesc 18 ani să marcheze frumos evenimentul dat, prin participarea la alegeri. Apelul este și pentru cei 1608 alegători care au împlinit 18 ani între turul I și II de scrutin”, a îndemnat Angelica Caraman.
Diaspora se implică activ în turul doi și demonstrează o continuă creștere a prezenței la urne în secțiile din România, Rusia și Italia. „Cea mai înaltă prezență se constată în Moscova, unde avem peste 2400 și 2100 de alegători – în cele două secții de votare. La București sunt peste 2400 de alegători, Brescia, Italia – 1700 de alegători și Padova, Italia – 1600. În câteva clipe, își vor începe activitatea alte 10 secții de votare din Statele Unite ale Americii și Canada”, a spus președinta CEC.
Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21.00.