Donatorii internaţionali sunt îngrijoraţi de situaţia din sectorul de termificare din Chişinău
Donatorii internaţionali îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia din de sectorul aprovizionării centralizate cu energie termică în Chişinău, notează Info-Prim Neo. Printr-o Declaraţie comună în acest sens, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (ASDI), Banca Mondială (BM), Fondul Monetar Internaţional (FMI), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) apreciază drept primordială identificarea unor soluţii durabile pentru stabilirea şi implementarea unui tarif la căldură, care să permită recuperarea costurilor; asigurarea subvenţiilor orientate spre consumatorii vulnerabili, şi soluţionarea problemei datoriei întreprinderii Termocom.
La solicitarea Ministerului Economiei şi Comerţului, a Primăriei Municipiului Chişinău şi a întreprinderii Termocom, BM şi FMI, prin intermediul ASDI, a angajat un studiu independent pentru a ajuta la determinarea tarifelor pentru Termocom la nivel de recuperare a costurilor, care ar putea facilita calea pe viitor. Donatorii se arată convinşi că identificarea unei soluţii durabile pentru Termocom, inclusiv a problemei tarifelor, asistenţei sociale şi datoriei, va consolida calea pentru investiţiile ulterioare şi va facilita modernizarea întreprinderii pentru a obţine o eficienţă energetică sporită şi servicii mai bune pentru consumatori.
În acest context, organismele internaţionale semnatare invită autorităţile moldoveneşti săptămâna viitoare la o întrunire comună dedicată sectorului energetic, cu participarea mai multor donatori şi a instituţiilor financiare internaţionale, pentru a continua consultările asupra subiectului în cauză. De asemenea, ele îşi exprimă disponibilitatea de a oferi sprijin tuturor părţilor implicate în identificarea unei soluţii durabile.