Domnica Manole: Limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, consideră că, timp de mai multe decenii, în teritoriul pe care se află astăzi Republica Moldova, limba română nu a beneficiat de statutul pe care îl merita, deși era vorbită de majoritatea cetățenilor de aici.

Într-un mesaj cu ocazia Sărbătorii Naționale  Limba Noastră, Domnica Manole a spus că, în ultimii ani, problema statutului și a forței juridice a limbii a fost abordată și la Curtea Constituțională, care a oferit soluții conforme cu spiritul Constituției și al Declarației de Independență.

„Le adresăm tuturor cetățenilor Republicii Moldova felicitări cu ocazia sărbătorii Limbii Române. Limba unui popor reprezintă unul dintre elementele principale ale identității sale naționale. […] Nu ne rămâne decât să depunem eforturi să vorbim și să scriem corect în limba română și să o prețuim”, se arată în mesajul semnat de Domnica Manole, de pe pagina web a Curții Constituționale.

Articolul 13 din Constituție prevede că în Republica Moldova, „limba de stat este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română pentru că anume această denumire e prevăzută în Declarația de Independenţă, act care prevalează în raport cu Constituţia.

Astăzi, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că pentru substituirea, în articolul 13 din Constituție, a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, este nevoie de voturi în Parlament. Deocamdată nu se cunoaște cum și când se vor găsi voturi, deși inițiativa este frumoasă și și-ar dori cât mai repede să se întâmple acest lucru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.