Doi locuitori ai capitalei, Otilia Pintilei și Nicolae Pintilei, prin reprezentantul lor acuză ilegalități în sistemul judecătoresc și că au fost deposedați abuziv de un apartament din capitală și privați ilegal de dreptul la spațiul locativ acordat în condițiile legii.
Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Savcenco, reprezentantul celor doi, susține că șirul ilegalităților a pornit de la judecătoarea Nina Cernat.
Acesta povestește că mai demult Comitetul Executiv al deputaților poporului din Chișinău, i-a repartizat lui Vasile Pintilei (decedat mai târziu, în 2001), în calitate de chiriaș principal, împreună cu familia compusă din cinci persoane, un apartament pe strada Malina Mică, unde familia s-a stabilit și și-a perfectat vize de domiciliu. După mai multe evenimente, s-a ajuns la faptul că Nicolae Pintilei și Otilia Pintilei, frați, au fost deposedați de spațiul locativ.
În 2002 a fost înregistrată o acțiune în judecată împotriva Primăriei Chișinău. Cauza a ajuns spre examinare la judecătoarea Nina Cernat. Din diferite motive, ședințele au tot fost amânate. Din șapte ședințe care au avut loc, la cinci a participat și judecătorul Lidia Bulgac. Familiei nu i s-a confirmat dreptul de a locui în apartament care mai târziu a trecut în proprietatea judecătoarei Lidia Bulgac, spune Veaceslav Savcenco.
După ce au aflat că apartamentul i-a fost repartizat judecătorului Lidia Bulgac, Otilia Pintilei și Nicolae Pintilei au depus o cerere de revizuire a deciziei în cauză. Cererea a fost admisă, decizia Colegiului Civil a fost casată și trimisă la rejudecare la un alt complet de judecători.
Într-un final, Lidia Bulgac a înaintat o acțiune împotriva Primăriei Chișinău privind recunoașterea dreptului la spațiu locativ în apartamentul respectiv. Magistrata a obținut câștig de cauză, iar Primăria a fost obligată să-i elibereze ordin de repartiție, fără a-i atrage în proces pe Otilia Pintilei, feciorul minor al acesteia, Anton Pintilei, și Nicolae Pintilei, care domiciliau în apartament.
În decembrie 2003, Otilia Pintilei și Nicolae Pintilei a depus apel împotriva hotărârii, când au și aflat despre existența acesteia, dar ulterior, și o cerere de revizuire. Cauza a fost repartizată judecătorului Mihai Ciugureanu, Lidia Bulgac a cerut examinarea în lipsa ei. Pe apartament a fost pus sechestru, iar în 2008 Lidia Bulgac a solicitat anularea sechestrului asupra apartamentului, motivând că decizia este deja executată și este repartizat bonul de repartiție în baza căreia împreunaă cu familia deja locuiește în apartament.
Veaceslav Savcenco acuză sistemul judiciar din Moldova că nu lucrează în beneficiul cetățeanului.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.