Doi judecători de la Curtea de Apel Chişinău vor fi cercetaţi disciplinar
Doi judecători de la Curtea de Apel Chişinău vor fi cercetaţi disciplinar la dispoziţia ministrului justiţiei, Oleg Efrim. Mihail Ciugureanu şi Grigore Zubati vor fi cercetaţi disciplinar pentru încălcarea angajamentului de imparţialitate şi normelor Codului de etică profesională, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
Procedura disciplinară a fost intentată judecătorului Mihail Ciugureanu în urma demersului adresat Ministerului Justiţiei de către Centrul Naţional pentru Protecţia Drepturilor de Proprietate. În 2008, Mihail Ciugureanu s-a adresat în instanţa de contencios administrativ a Curţii de Apel Chişinău, care a obligat Consiliul municipal Chişinău să-i repartizeze un lot de pământ în intravilan pentru construcţia unei case, în baza Legii cu privire la statul judecătorului. În acest an, judecătorul s-a adresat Curţii de Apel Chişinău cu o cerere de schimbare a modului de executare a deciziei anterioare, obţinând cu implicarea colegului său, Grigore Zubati, dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de teren de 670 de metri pătraţi, în cartierul locativ din str. Avicena – str. Nicolae Testemiţanu.
De asemenea, Grigore Zubati a dispus înregistrarea acestui drept în Registrul bunurilor imobile, fără să aştepte, conform legii, avizul Consiliului municipal, singurul care putea să decidă vânzarea, privatizarea, concesionarea sau darea în arendă a unui bun din domeniul privat al statului.
Totodată, cei doi magistraţi nu au respectat prevederile legislaţiei, care îi obligă să informeze preşedintele Curţii de Apel Chişinău sau Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la un eventual conflict de interese. În asemenea situaţii, acţiunea depusă de Mihail Ciugureanu urma să fie adresată Curţii Supreme de Justiţie, pentru a decide instanţa competentă ce urma să o examineze, iar Grigore Zubati, fiind coleg de serviciu cu reclamantul, trebuia să se autorecuzeze, pentru a evita orice suspiciuni de imparţialitate, notează ministrul justiţiei.
Materialele cazului au fost remise spre examinare Colegiului disciplinar al CSM. De asemenea, Oleg Efrim a sesizat Procuratura Generală, care urmează să verifice dacă acţiunile magistraţilor conţin semne constitutive ale unei infracţiuni sub aspect penal.
În luna iulie, ministrul justiţiei a dispus intentarea unor proceduri disciplinare în privinţa a încă patru judecători – Iurie Silarin, Aurelia Parpalac, Maria Chiperi şi Veronica Nichitenco, care, folosind scheme ilegale pentru a intra în posesia unor bunuri imobile, au prejudiciat Primăria şi Consiliul orăşenesc Căuşeni cu aproximativ 67 de mii de euro. Aceste cazuri se află în prezent pe agenda Consiliului disciplinar al CSM.