Doi funcționari electorali, stopați timp de trei ore la postul mixt de control din Varnița

Președintele și secretarul biroului electoral al secției de votare nr. 48/10, din orașul Anenii Noi, au fost stopați aseară, 21 februarie, timp de mai bine trei ore, la postul mixt de control din Varnița. Angajații de la post le-au ridicat tehnica de calcul oferită de către Comisia Electorală Centrală pentru organizarea alegerilor din 24 februarie.

Solicitat de IPN, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că celor doi funcționari, care se deplasau într-o localitate limitrofă zonei transnistrene, nu li s-a permis trecerea, fiindu-le limitat dreptul la libera circulație, asigurat de Constituție. Iar calculatoarele eliberate de CEC au fost ridicate ilegal. După mai bine de trei ore de discuții, tehnica a fost returnată. Aceasta urmează să fie supusă expertizei pentru a verifica dacă au fost ingerințe sau nu, întrucât în calculatoarea se conțineau date cu caracter personal ale alegătorilor arondați secției de votare vizate.

Despre acest incident a fost informată și Misiunea OSCE din Moldova. Gheorghe Cavcaliuc a menționat că, acum trei săptămâni, personal a semnat un demers adresat Comisiei Electorale Centrale prin care a reiterat despre toate încălcările și provocările făcute de partea transnistreană la scrutinele electorale precedente și a atenționat despre eventuale riscuri care pot surveni. Potrivit lui, incidentul de joi seara vine să confirme încă o dată aceste lucruri.

Într-un comunicat de presă, CEC își exprimă îngrijorarea și califică această acțiune drept o provocare și o încercare de destabilizare a situației înainte de ziua alegerilor, inclusiv intervenția în sistemele informaționale deținute de CEC. În acest context, Comisia a decis să retragă laptopurile respective din circuit și să înlocuiască tehnica de calcul oferită biroului electoral al secției de votare nr.48/10 pentru desfășurarea acțiunilor electorale în ziua alegerilor.

„Facem apel către comunitatea internațională și misiunile de observatori acreditate pentru monitorizarea alegerilor din 24 februarie curent, către forțele de ordine și Comisia Unificată de Control să ia atitudine față de reținerea celor doi funcționari electorali întru evitarea repetării situațiilor similare ce pun în pericol securitatea cetățenilor Republicii Moldova și buna desfășurare a procesului electoral”, se mai spune în comunicat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.