Doi frați au fost bătuți de un primar și un asistent parental, „Voința Poporului”

Grupul de inițiativă pentru crearea partidului politic „Voința Poporului” informează despre doi fraţi plasați în serviciul de asistență parentală profesionistă care au fost maltratați, unul de către un primar, iar altul de către asistentul parental. Luni, 26 iunie, de Ziua Internațională pentru susținerea victimelor torturii, reprezentanții grupului de inițiativă au spus, într-o conferință de presă la IPN, că organele de drept nu au cercetat adecvat cazurile.

Elena Daranuţa, consilier local al satului Tocuz, Căușeni, şi profesoară la școala din localitate, a spus că Ion și Adrian Ceban erau plasați în serviciul de asistenţă parentală profesionistă în familia Tatianei Melnic, locuitoare a satului Tocuz. La 3 aprilie s-a constatat că Ion, elev în clasa V-a, nu fusese la ore trei zile. Fratele mai mare, Adrian, elev în clasa VII-a, fiind întrebat unde este Ion, a spus că e acasă, bolnav, din cauză că l-a bătut primarul pentru că a luat mere și bomboane dintr-o încăpere care îi aparține edilului.

„Am sesizat polițistul de sector, asistentul social, medicul de familie, directorul școlii. Toți au mers la domiciliu să vadă de ce copilul nu este de trei zile la ore. Au constat că a fost bătut cu un furtun, cu picioarele, de către primarul satului, care este și președintele Comisiei pentru drepturile copilului de pe lângă Consiliul local Tocuz. Ulterior toți au mers la primărie să sesizeze cazul. Au făcut sesizarea și cu asta s-a terminat”, a menționat Elena Daranuţa.

Consilierul local spune că asistentul parental în grija căreia se aflau copiii a refuzat să meargă să facă expertiza medico-legală, iar polițistul de sector nu a interogat persoanele implicate, transferând cazul unui alt sectorist, pentru a evita conflictele cu primarul. „La Procuratura Căușeni dosarul a fost clasat pe motiv că nu au fost găsite dovezi”, a mai spus consilierul.

Între timp, frații au fugit la Tănătari, Căușeni, în familia care i-a crescut până la fi plasați în serviciul de asistență parentală profesionistă. „Au fugit pentru că Adrian fost bătut de primar, iar Ion, în familia unde era plasat, cu sapa, și lăsat fără mâncare câteva zile la rând pentru că a luat o bicicletă și s-a plimbat fără știre”, a mai spus Elena Daranuţa.

Nicolae Gârbu, reprezentant al grupului de inițiativă pentru crearea partidului politic „Voința Poporului” a declarat că lipsa de reacție adecvată a organelor de drept îngrijorează. „Organele de drept, politia, cei care au gestionat acest caz până a fi clasat, nu și-au exercitat atribuțiile de serviciu”, a declarat Nicolae Gârbu, menționând că acest caz va ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„Republica Moldova este pedepsită pentru asemenea cazuri de către CEDO cu sute de mii de euro. Acești bani îi plătim noi, cetățenii, și dacă nu vor fi întreprinse măsuri drastice, cetățenii vor deveni și mai săraci”, a spus Ştefan Urâtu, și el reprezentant al grupului de inițiativă pentru crearea partidului politic „Voința Poporului”. Tot el a precizat că Republica Moldova, deși a semnat numeroase convenții și tratate internaționale în domeniul drepturilor omului, este o ţară unde fenomenul torturii este încă prezent, iar statul tolerează aceste situații.

  • nicolae girbu despre atitudinea institutiilor statului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.