Doi foști polițiști de frontieră acuză că au fost „extrădați” ilegal în România

Punerea la dispoziția autorităților române, în anul 2014, a doi polițiști de frontieră moldoveni pentru a fi cercetați într-un dosar penal pentru contrabandă este contestată de avocatul lor. Într-o conferință de presă la IPN, acesta a cerut verificarea legalității acțiunilor lui Dorin Purice, pe atunci șef al Departamentului Poliției de Frontieră, și a altor persoane cu funcție de răspundere din instituție, dar și din Procuratura Anticorupție, care au contribuit la predarea ofițerilor Iurie Volceanov și Ivan Musteață.

Potrivit avocatului Valeri Astafiev, la 2 mai 2014, cei doi ofițeri ar fi fost invitați la Punctul de Frontieră Albița, la inițiativa părții române, fiind apoi reținuți de autoritățile din România. „În această perioadă, încercările noastre de a clarifica situația s-au ciocnit de amenințări din partea șefului Direcției inspecție efectiv, Anatolii Țurțurică”, a spus Valeri Astafiev.

Avocatul a mai precizat că a făcut multiple sesizări la Procuratura Anticorupție, Procuratura Generală și alte instituții, dar nimeni nu voia să rezolve problema. „Actualmente, lucrurile sunt evidente. Acțiunile lui Dorin Purice și subalternilor săi erau protejate de către procurorul general Corneliu Gurin și procurorul anticorupție Eduard Harunjen”, a mai declarat Valeri Astafiev.

Avocatul spune că pe vreme de război acțiunile de predare a celor doi ofițeri ar fi considerate trădare de patrie.

Martor la evenimentele din 2014 a fost Isac Tarlapan, pe atunci șeful Direcției regionale „Vest” a Departamentului Poliţiei de Frontieră. El spune că a participat la întrevederea din mai 2014 fără să știe care va fi rezultatul final. „Este prima dată când în Republica Moldova nu doar ofițeri, dar și cetățeni sunt dați altui stat pentru a se răfui, pentru a fi pedepsiți”, a declarat Isac Tarlapan.

Iurie Volcianov, unul dintre cei doi ofițeri, a declarat că „niciodată nu se șterge din viață” prin ce a trecut el și familia sa. „Vreau să spun un singur lucru, că am lucrat cinstit, am trăit cinstit”, a menționat ofițerul. El a mai spus că era presat să plece din funcția deținută, iar totul a fost pus la cale pentru a i se închide gura.

Cel de al doilea ofițer, Ivan Mustață, a spus că „trebuie să cauți bine ca să dai de un „contrabandist” cum sunt eu. Nici măcar propria bicicletă nu o am”.

Oleg Fedico, președintele Asociației Obștești „Asociația Grănicerilor” din Republica Moldova, a precizat că, de-a lungul carierei, a avut multe întrevederi cu reprezentanți din statele vecine, iar după întâlniri se fac niște procese-verbale. „Trebuie să avem un plan de cooperare cu statele vecine, dar niciodată nu s-a întâmplat ca să fie reținuți ofițeri operativi, care cunosc mai mult decât ofițerii simpli. Să fie ofițerul reținut pe teritoriul României...cineva nu a vrut ca reținerea să aibă loc pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Oleg Fedico.

Dorin Purice a prezentat detalii despre caz într-o altă conferință de presă la IPN.

  • Iurie Volcianov, despre predarea sa autorităților române
  •     0
  • Isac Tarlapan, despre predarea către autoritățile române a celor doi ofițeri
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE