Foştii miniştri ai Apărării, Victor Gaiciuc şi Vitalie Marinuţă, consideră că Armata Naţională este gata să riposteze unei agresiuni militare. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Victor Gaiciuc susţine că militarii moldoveni sunt bine pregătiţi din punct de vedere al tacticii militare. „Într-o confruntare militară cel mai important este pregătirea. Să luăm, de exemplu, cazul Azerbaidjanului, unde s-au investit sume foarte mari în dotarea tehnico-materială a armatei, anual acest buget fiind dublat, însă armata n-a devenit mai bine pregătită”, a argumentat Gaiciuc.
Şi Vitalie Marinuţă este de părerea că armata moldovenească este bine pregătită din punct de vedere al tacticii militare, însă lasă de dorit dotarea tehnico-materială. „În ultimii doi ani, toate statele europene, care au armată, au majorat bugetele pentru apărare. La noi bugetul se află la coada clasamentului comparativ cu alte state ale lumii. Pregătirea militarilor este la nivelul cuvenit , cât priveşte dotarea se contează mult pe donaţiile partenerilor străini”, a adăugat Marinuţă.
Referindu-se la relaţiile nestatutare dintre militari şi cazurile de maltratări în armată, cei doi foşti miniştri, de asemenea, au avut o poziţie comună, afirmând că astfel de cazuri devin tot mai rare. Vitalie Marinuţă a precizat că aceste cazuri caracterizează societatea în ansamblu. „Zilnic aflăm de la ştiri că cineva a fost omorât sau că o minoră a fost violată, sau că cineva s-a sinucis. Aceasta este societatea şi militarii sunt şi ei membri ai societăţii”, a spus Marinuţă.
Referindu-se la contingentul militar rus din regiunea transnistreană, Victor Gaiciuc a declarat că acesta nu prezintă pericol pentru securitatea Republicii Moldova. „În total sunt vre-o 1500 de militari ruşi. Majoritatea sunt antrenaţi în forţele de menţinere a păcii şi în paza depozitului de muniţii de la Cobasna. Nu văd nici un pericol din partea acestui contingent”, a punctat Gaiciuc.
De altă părere este preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă, Eduard Maican, care a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că numărul militarilor ruşi în regiunea separatistă ar fi mult mai mare. „Cifra de 1500 este una oficială. Câţi sunt în realitate, nu ştim. Dar cunoaştem că mai sunt şi structuri paramilitare bine organizate, cu atamanii lor. Sunt şi mercenari ruşi acolo. Pericolul persistă şi autorităţile de la Chişinău trebuie să ţină permanent cont de acest lucru”, a conchis Maican.