Doi directori de colegii au fost demişi
Directorul Colegiului de Ecologie din Chişinău, Dumitru Danu, şi cel al Colegiului de Construcţii Tehnice din Hânceşti, Iurie Cociu, au fost demişi de către Colegiul Ministerului Educaţiei. Motivul este un raport al Curţii de Conturi, transmite Info-Prim Neo.
„Demiterea conducătorilor acestor două instituţii a fost luată prin vot deschis. Criteriul fundamental pentru aplicarea pedepselor a fost raportul Curţii de Conturi, care vizează în mod special aceste două instituţii şi care a constatat încălcări grave în gestionarea fondurilor financiare”, a comunicat ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi.
Cei doi directori demişi pot să-şi continue activitatea didactică. „Ceea ce ţine de atribuţiile ministerului noi am făcut, dar nu ştim care vor fi deciziile Procuraturii şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, deoarece se investighează rezultatele raportate de Curtea de Conturi”, a menţionat ministrul.
Mihail Şleahtiţchi a mai comunicat că s-a aplicat şi o avertizare pentru Colegiul de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova. „Colegiul a fost avertizat ca instituţie, nu însă şi directorul acestuia, care a fost ales recent prin concurs”, a precizat ministrul. În cazul celorlalte instituţii vizate în raportul Curţii de Conturi s-au aplicat avertismente şi mustrări.
Acum câteva luni, Curtea de Conturi a anunţat că a depistat nereguli în cazul a opt colegii din ţară. Instituţiile au încasat în anul 2010 venituri ilicite şi au utilizat contrar destinaţiei banii pentru burse. Suma neregulilor financiare se ridică la câteva milioane de lei. Pe parcursul anului de gestiune s-a cheltuit peste limita planului precizat, fapt ce a generat datorii creditoare în sumă de 1,4 milioane de lei. S-a depistat neîncasarea deplină a veniturilor la studiile pe bază de contract, plata pentru chirie în cămine şi darea în arendă a bunurilor proprietare, în sumă de 1,8 milioane de lei, ceea ce a dus la neacoperirea cheltuielilor de întreţinere a instituţiilor de învăţământ.
În raport se mai spune că la unele colegii au fost înmatriculaţi mai mulţi studenţi decât ar permite certificatul sanitar şi a fost majorată nejustificat taxa lunară pentru un elev la cazarea în cămine, iar neaprobarea taxei pentru cazarea altor categorii de locatari a condus la ratarea veniturilor în sumă de 117,2 mii de lei.