Doi deputați au elaborat o inițiativă legislativă care oferă cetățenilor posibilitatea să adreseze petiții colective Parlamentului. Petițiile vor ajunge să fie dezbătute în plen dacă vor aduna zece mii de semnături. Proiectul a fost prezentată astăzi, 22 iulie, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.
Radu Marian, deputat PAS, Blocul ACUM, a spus că petițiile vor putea fi prezentate atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Parlamentul urmează să dezvolte și un site pentru ca petițiile să poată fi înaintate și semnate. Semnăturile vor fi considerate valabile dacă vor fi introduse numele, prenumele, codul personal și adresa semnatarului. Fiecare inițiativă plasată va avea la dispoziție 60 de zile pentru a acumula numărul necesar de semnături.
Dacă va constata că subiectul expus în petiție este conform interesului public, comisia de specialitate a Parlamentului va dispune elaborarea unui proiect de lege. Mecanismul de petiționare ar urma să fie funcțional la 1 noiembrie.
Dan Perciun, deputat PAS, Blocul ACUM, a declarat că inițiativa vine să contribuie la consolidarea democrației directe în Republica Moldova. Ideea a fost inspirată din practica existentă în Parlamentul Marii Britanii. „Venim cu acest proiect ca să obligăm autoritățile să asculte de părerea cetățenilor”, a declarat Dan Perciun.
Autorii proiectului mai spun că inițiativa este și o modalitate pentru opoziția parlamentară de a-și promova ideile în legislativ.