Doi copii s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Doi copii, de un an şi trei ani, au fost transportaţi de urgenţă la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba veche. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de luni în localitatea Lipcani, raionul Briceni. Micuţii erau în grija bunicii, care a fost şi ea internată.

Solicitat de IPN, vicedirectorul Spitalului raional Briceni, Vlad Crudu, a declarat că micuţii au primit îngrijiri medicale şi starea lor s-a îmbunătăţit. Bunica le-a spus medicilor că soba este veche şi nu a fost verificată de mai mulţi ani. Copiii s-au simţit rău după ce s-au aflat mai mult timp în cameră cu focul pornit în sobă.

Potrivit specialiştilor în prevenirea accidentelor casnice la copii, majoritatea cazurilor de intoxicaţie cu monoxid de carbon ar putea fi prevenite. „Este nevoie să devină o normă pentru fiecare familie verificarea sobei înainte de a începe sezonul de încălzire a locuinţei. Următoarea acţiune obligatorie este să existe o sursă de oxigen, aer proaspăt, când arde focul în sobă, de exemplu să fie un geam deschis. Doar aceste  două acţiuni ar reuşi să salveze multe vieţi”, a declarat Natalia Dinu, reprezentant al Proiectului REPEMOL. Măsurile de prevenire a intoxicaţiei cu monoxid de carbon în locuinţă pot fi aflate aici.

Potrivit pompierilor, instalaţiile cu gaz, sobele de încălzit şi aparatele electrice trebuie folosite respectând normele de securitate şi normele antiincendiare. Este indicat verificarea acestora înainte de începerea sezonului de încălzire. Cetăţenilor, de asemenea, li se recomandă să nu supraîncălzească soba, să aerisească încăperea când acolo se producere o ardere, fie în sobă, în şemineu, la un aparat electric de încălzit şi să sune la serviciile de urgenţă dacă au dureri de cap, greaţă şi bănuiesc o emanare de monoxid de carbon.

Mai multe informaţii despre cum poate fi creată o locuinţă fără pericole şi cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.