Doi bărbați sunt acuzați de escrocherie în raport cu un om de afaceri străin

Doi bărbați, administratori de firme, au fost reținuți pentru 30 de zile, fiind învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari și abuz de serviciu, cauzând daune considerabile intereselor unei persoane juridice, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, cei doi administratori au pus la cale o schemă prin care urmăreau deposedarea unui om de afaceri străin de o sumă de bani care depășește 66 de milioane de lei. Cei doi au încheiat un contract fictiv, antedatându-l, neînregistrat în evidența contabilă, prin care o parte își asuma efectuarea unui studiu privind potențialul pieței Republicii Moldova și elaborarea propunerilor de înregistrare a produselor farmaceutice la Agenția Medicamentului. Costul serviciilor prestate s-a fixat la suma de 45,3 milioane de lei.

Folosindu-se de faptul că unul din învinuiți deține simultan funcția de administrator la firma care și-a asumat realizarea serviciilor respective, dar și gestionează afacerea străinului, cei doi au încheiat un contract de preluare a datoriei, prin care noul debitor devenea compania străină.

Ca rezultat al încheierii acestor două acte, administratorul firmei contractante s-a adresat în instanța de judecată în calitate de reclamant, cu o cerere de încasare a pretinsei datorii, la care se adăuga penalitatea, dobânda de întârziere, taxa de stat și cheltuielile pentru asistență juridică. În continuare, cei doi autori ai schemei au încheiat o tranzacție de împăcare, semnată de ambii, ceea ce înseamnă recunoașterea datoriei indicate. Drept urmare, instanța de judecată, fiind indusă în eroare, a emis o încheiere prin care a admis cererea și a confirmat tranzacția de împăcare, dispunând astfel încasarea din contul companiei străine a sumei contestate.

În consecință, a fost blocat contul bancar al companiei străine și extrasă suma de aproximativ 4 milioane de lei, în baza unui act executoriu. Drept consecință, a fost sistată activitatea companiei, fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru escrocherie, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de cinci ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.