Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană doar grație războiului din Ucraina. Este opinia secretarului general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Klipii. Potrivit reprezentantului CUB, guvernarea PAS nu excelează în implementarea recomandărilor Comisiei Europene și este dur criticată în rapoartele organismelor internaționale, notează IPN.
Ex-ambasadorul Republicii Moldova în Lituania spune că partidul de guvernare nu are niciun merit pentru obținerea statutului de țară candidată la aderare și că această șansă i-a fost oferită Republicii Moldova în contextul crizei de securitate din regiune. Igor Klipii spune că guvernarea PAS nu explică populației procesele preaderării, iar preferințele geopolitice ale oamenilor oscilează, în continuare, între Vest și Est.
„Batem pasul pe loc cu cele nouă recomandări. Știu că se insistă pe obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderare, dar știm că acest lucru se datorează situației din Ucraina. Dacă nu era acest război, noi nu era să fim invitați. Este o șansă pentru noi de a avea acest statut. Însă nu am impresia că ne mișcăm în direcția respectivă. De la obținerea statutului până acum, câți oameni din Republica Moldova au înțeles mai bine ce înseamnă integrarea europeană, care sunt capitolele de negocieri, care sunt cerințele față de noi? Lucrurile au rămas în ceață. După războiul din Ucraina credeam că apele se vor delimita foarte clar și oamenii vor înțelege foarte clar faptul că Estul, civilizația politică și economică din Rusia, este nocivă pentru Republica Moldova și noi nu avem altă soluție decât integrarea europeană”, a spus Igor Klipii în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
La doi ani de la preluarea puterii, guvernarea PAS s-a remarcat doar prin acțiuni netransparente, spune secretarul general CUB. Potrivit lui Igor Klipii, formațiunea sa a fost constituită pentru a oferi o alternativă proeuropeană veritabilă actualei guvernări.
„Partidele de dreapta sunt tratate de guvernare drept principalul oponent. Noi suntem cei care trebuie striviți și anihilați. Cei care sunt la guvernare azi au spus că vor fi altfel. Ong-urile care nu pot fi suspectate de părtinire politică spun că numai 9% din legislația care se adoptă trece prin procesul de dezbateri publice. Asta înseamnă că se iau decizii netransparente. Avem stare de urgență și avem cazul de la Aeroport. Totul e secretizat. S-a promis raport, n-a fost. Orice domeniu am analiza, se atestă lipsa de comunicare, iar asta înseamnă ascunderea faptelor”, a explicat reprezentantul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.
Astăzi se împlinesc doi ani de la preluarea guvernării de către Partidul Acțiune și Solidaritate. La 11 iulie 2021, în urma alegerilor parlamentare anticipate formațiunea condusă de Igor Grosu a obținut 63 de mandate în Parlament.