Viaţa şi îndeletnicirile oamenilor din Tătăreşti, raionul Străşeni, de la prima atestare a localităţii, în anul 1528, până la începutul anilor 1990, sunt prezentate în documentarul cu acelaşi nume „Tătăreşti”. Filmul a fost prezentat cu sala plină, în incinta Bibliotecii Naţionale „Vasile Alecsandri” din Chişinău, transmite IPN.
Producătorul documentarului, regizorul Gheorghe Mârzenco, a spus că filmul poartă numele localităţii în care s-a născut. Cele mai importante secvenţe din film reflectă ocupaţia localităţii în 1812, de către Rusia Țaristă, ulterior Marea Unire din 1918. Treptat, atenţia se îndreaptă spre destinele oamenilor supuşi represiunilor şi deportărilor politice din anii 1940. Filmul cuprinde şi galeria personalităţilor din sat, cine şi pe unde a ajuns.
Gheorghe Mârzenco a menţionat că pentru luna martie anul viitor este preconizat lansarea unui alt documentar despre evenimentele ce au marcat istoria Republicii Moldova în perioada anilor 1990-2000.
Realizarea documentarului „Tătăreşti” a fost susţinută financiar de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău. Preşedintele acestuia, Valeriu Matei, a menţionat că filmul, axat pe mărturiile timpului, a reuşit să redea nu doar trecutul dramatic al satului, ci al întregii Basarabii.