Doar un salariu bun i-ar putea face pe psihologi să vină în şcoli, prorectorul Universităţii „Ion Creangă”
Doar un salariu bun i-ar putea face pe psihologi să vină în şcoli. De această părere este prorectorul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Nicolae Andronati, solicitat să aprecizeze care sunt şansele Ministerului Educaţiei să găsească până în toamnă 1500 de psihologi care să lucreze în şcoli, aşa cum prevede un plan, recent aprobat de Guvern, pentru protecţia copiilor rămaşi fără îngrijire părintească, transmite Info-Prim Neo.
Un absolvent al facultăţii de psihologie, care lucrează în alt domeniu pentru un salariu mai bun, nu se va lăsa uşor convins să renunţe la acesta pentru a merge să lucreze la şcoală, a subliniat Nicolae Andronati.
Prorectorul de la Creangă spune că iniţiativa ministrului educaţie, Leonid Bujor, de a organiza cursuri de recalificare în domeniul psihologiei pentru profesorii de alte obiecte, dacă nu se va reuşi angajarea celor 1500 de psihologi de care este nevoie, nu este rea. Şi profesorii de istorie, geografie sau limbi străine au făcut psihologie la facultate, iar aceste cursuri i-ar ajuta să-şi amintească ce au învăţat, a spus Nicolae Andronati.
Anual peste 100 de tineri absolvesc psihologia la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău.
Introducerea unităţii de psiholog în instituţiile de învăţământ este prevăzută de Programul Naţional de protejare a copiilor cu părinţi peste hotare. „Treptat, noi propunem ca în fiecare instituţie de învăţământ să avem psiholog. Prioritate vor avea instituţiile cu un număr mare de copii”, a declarat anterior ministrul educaţiei, la o şedinţă a Comisiei guvernamentale pentru protecţia copiilor rămaşi fără îngrijire părintească.