Doar trei din patru candidați la funcția procuror general sunt admiși la interviu

Doar trei din cei patru candidați la funcția de procuror general au fost admiși pentru etapa următoare. Din concurs a fost exclus Grigore Vornicescu, ex-lector universitar. Hotărârea în a fost aprobată astăzi de către Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, CSP a stabilit pentru data de 30 mai proba interviului pentru cei trei pretendenți la șefia Procuraturii Generale, transmite IPN.

Examinarea eligibilității dosarelor depuse de candidați a avut loc cu ușile închise. În urma examinării, membra CSP, Mariana Cherpec, a declarat că s-a constat că doar trei dintre aplicanți întrunesc condițiile prevăzute de lege: actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, și procurorul Alexandru Cernei.

„În partea ce se referă la candidatul Grigore Vornicescu, precizez că, în urma verificării tuturor documentelor din dosarul din concurs, s-a constatat că el nu întrunește una din condițiile prevăzute, și anume – anterior nu a deținut cel puțin cinci ani funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Mai mult ca atât, s-a constatat că în termenul limită de 15 mai nu a prezentat tot setul de acte necesare pentru participare la concurs. Aici vorbim despre  cazierul juridic detaliat, pe care l-a prezentat abia pe 20 mai. La fel, până în acest moment domnul Vornicescu nu a prezentat certificatul medical privind starea sănătății”, a mai spus Mariana Cherpec.

În aceeași ședință, CSP a stabilit pentru data de 30 mai, ora 09.00, desfășurarea probei interviului cu cei trei candidați admiși în concurs.

Numirea procurorului general este unul dintre aspectele care urmează a fi soluționate pentru ca Republica Moldova să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Se așteaptă că negocierile ar putea începe la sfârșitul lunii iunie.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general, din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

CSP, inclusiv în componența precedentă, a mai făcut tentative să selecteze șeful Procuraturii General, însă toate au eșuat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.