Doar o organizare administrativ-teritorială judicioasă poate spori eficienţa APL, experţi
În localităţile rurale la 1000 de persoane le revine 5-6 întreprinderi, dintre care doar 1-2 sunt industriale. Acest fapt se reflectă asupra veniturilor bugetelor locale, care constituie 1215 lei pe cap de locuitor, faţă de 1847 lei media naţională. Acestea sunt datele Raportului de evaluare a capacităţilor administrative a autorităţilor publice locale.
Studiul a fost elaborat de experţii IDIS „Viitorul”, Institutului Dezvoltării Urbane (IDU) şi ai companiei de consultanţă din România Avensa, contractaţi de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată în contextul procesului de elaborare a Strategiei de Descentralizare, transmite Info-Prim Neo.
Valeria Ieşanu, manager PCDL, a precizat la o dezbatere publică că datele studiului cuprind 68 de unităţi administrativ-teritoriale, 10 oraşe şi 58 de comune şi sate, în care au fost analizate situaţia economică şi factorii ce o determină, starea infrastructurii, capacitatea organizatorică a autorităţilor publice locale, managementul financiar şi capacitatea de planificare strategică şi de atragere a investiţiilor.
Potrivit lui Veaceslav Bulat, directorul IDU şi unul din autorii studiului, numărul mic de întreprinderi şi structura economiei slab dezvoltată explică capacităţile financiare limitate ale administraţiilor publice locale, imposibilitatea de a reabilita infrastructura şi de a impulsiona procesul de dezvoltare la nivel local.
Expertul Avensa, Daniel Barbu, care a analizat capacitatea de planificare strategică şi de atragere a investiţiilor de către APL, a spus că nu toate unităţile administrativ-teritoriale au planuri de dezvoltare strategică. În localităţile care au planuri de dezvoltare acestea sunt rar actualizate, nu sunt utilizate ca instrumente de lucru, ci doar pentru arhivare.
O problemă majoră o constituie lipsa personalului de specialitate. Doar 74 de persoane în toate cele 68 unităţi administrativ-teritoriale evaluate au cunoştinţe în planificarea strategică şi atragerea investiţiilor.
Victor Popa, expert IDIS Viitorul, a menţionat că niciun act normativ care se referă la APL nu a fost adus în concordanţă cu prevederile Legii cu privire la administraţia publică locală. Din această cauză deseori aleşii locali şi funcţionari din primării nu-şi cunosc competenţele şi responsabilităţile până la capăt. Multe decizii sunt întâmplătoare şi se fac fără implicarea cetăţenilor şi a sectorului asociativ.
Alexandru Ursul, managerul PCDLI, a spus că localităţile evaluate dispun, în general, de capacităţi slabe de administrare. „Tabloul ar fi arătat mai bine, dacă studiul era efectuat în ansamblu pe ţară şi nu doar pe aceste unităţi administrativ-teritoriale. Însă tendinţele şi probleme sunt evidenţiate corect. Strategia de descentralizare trebuie să contribuie la soluţionarea lor”, a menţionat managerul PCDLI.
Politicianul Tudor Deliu a spus că, în mare parte, eficienţa APL depinde de organizarea teritorial-administrativă, care trebuie să fie una judicioasă. „Avem în Moldova unităţi administrativ-teritoriale în care veniturile proprii nu acoperă nici salariul primarului pe un an de zile. Însă, să nu uităm că eficienţa administraţiei publice locale se măsoară în cantitatea şi calitatea serviciilor publice prestate populaţiei. Unele APL s-au transformat în oficii de stare civilă, care eliberează câte un certificat populaţiei. Vorbim despre aceste probleme de mulţi ani şi lucrurile rămân pe vechi pentru că nu există, aici am să fiu de acord cu colegul Victor Popa, voinţă politică”, a menţionat Tudor Deliu.
Mai mulţi participanţi la dezbatere au spus că, deşi cu mari tergiversări, totuşi a fost creată comisia parlamentară şi cadrul instituţional pentru promovarea reformei de descentralizare. Strategia de Descentralizare se elaborează într-un proces participativ amplu. Important este să fie ales corect modelul de reformare a organizării administrativ-teritoriale.
Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) susţine Guvernul Republicii Moldova în procesul de dezvoltare a cadrului politic, sistemului administrativ şi procedurilor de delegare a competenţelor către administraţiile publice locale, descentralizare şi promovarea rolului APL în luarea deciziilor. Programul este implementat cu asistenţa PNUD Moldova, UNIFEM şi a Guvernului Suediei.