Reabilitare Stației de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău este gata în proporție de circa 25% din 80% cât era planificat la această dată. Potrivit firmei care se ocupă de lucrări, acestea se rețin din cauza lipsei personalului calificat și necalificat de muncă. Primarul general, Ion Ceban, a cerut conducerii Apă-Canal să prezinte, în două săptămâni, un plan pentru depășirea situației create, transmite IPN.
În cadrul unei vizite la Stația de epurare, primarul Ion Ceban a remarcat că termenele au fost depășite „substanțial”, în opinia sa din „ cauza proastei administrări sau relei intenții”.
Potrivit lui, argumentele companiei care se ocupă de reabilitare, precum că lucrările se rețin din cauza lipsei forței de muncă sunt „de natură inexplicabilă”. Primarul nu exclude că există o problemă și la nivelul conducerii Apă -Canal, începând de la încheierea contractului acum trei ani.
Ion Ceban a declarat că va pregăti documente pe care le va înainta organelor de drept, pentru ca acestea să se clarifice cine este vinovat în respectivul caz.
Anatolie Lichii, director general interimar la Apă-Canal, a menționat că va prezenta, timp de două săptămâni, acțiunile pe care le va întreprinde întreprinderea pentru depășirea situației create la Stația de epurare, dar și acțiunile necesare pentru a scăpa de mirosul neplăcut din oraș, extrem de pronunțat pe timp de vară. El susține că lucrările de reabilitare nu au nicio legătură cu mirosul neplăcut din capitală, iar construcția unei stații de epurare noi ar fi o soluție pentru problema nămolului și a mirosului neplăcut.
Cristian Barzoiu, reprezentantul Firmei Passavant care execută lucrările, menționează că lucrările întârzie din cauza lipsei personalului calificat și necalificat din zona Balcanică. Un alt impediment ar fi că autoritățile moldovenești refuză șederea pe teritoriul țării a echipelor de muncitori străini invitate aici. El spune că firma ar avea nevie de 60 de muncitori, alături de cei circa 70 care deja muncesc la acest obiect.
Reprezentantul firmei nu a putut să spună exact când lucrările vor fi finalizate, dar că „vor încerca încearcă să le termine în acest an”.
Contractul cu o valoare de peste 24,243 de milioane de euro a fost câștigat de Consortium PASSAVANT ENERGY & ENVIRONMENT GmbH & LUDWIG PFEIFFER Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG, în luna august, anul 2017. Acesta prevede reabilitarea structurilor existente pe linia apei, precum decantoare primare, bazine de aerare cu nămol activ sau decantoare secundare, construcția unei noi stații de pompare a apelor uzate și a deznisipatoarelor, precum și construcția liniei noi de tratare a nămolului. Durata de executare a contractului este de 900 de zile.