Doar 1/3 dintre antreprenorii din Republica Moldova sunt femei, fapt cauzat de diferiți factori, inclusiv accesul limitat la resurse și capital financiar, practici discriminatorii și stereotipuri de gen, precum și de povara muncii de îngrijire neremunerată. Prin urmare, femeile sunt sub-reprezentate în pozițiile manageriale cheie, arată Evaluarea Cuprinzătoare Comună de Țară privind Egalitatea de Gen, realizată de Echipa de Țară ONU în Moldova, inclusiv Banca Mondială, transmite IPN.
Potrivit studiului, femeile continuă să fie o minoritate în comunitatea de afaceri. Ele au nevoie de mai mult sprijin și încurajare decât bărbații pentru a-și porni inițiativa de afaceri. În comparație cu bărbații, mai puține femei antreprenoare au intenția de a crește sau de a-și dezvolta întreprinderile în următorii doi ani.
Natalia Covrig, unul dintre autorii studiului, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a subliniat că pandemia COVID-19 a înrăutățit inegalitățile aferente responsabilităților de îngrijire, cu un impact disproporționat negativ asupra femeilor, ce a rezultat în faptul că ele au devenit mai puțin active pe piața muncii. „Pandemia a dus la pierderea locurilor de muncă sau a veniturilor de către femei, deoarece acestea trebuiau să gestioneze munca la distanță, îndeplinind în același timp responsabilități sporite casnice și de îngrijire. Mai mult, pandemia a avut un efect aproape imediat asupra angajării femeilor: ponderea femeilor care au continuat să meargă la muncă este cu 15% mai mică decât cea a bărbaților”, a specificat Natalia Covrig.
În sfera politică, lucrurile se îmbunătățesc. Modificările legislative recente care au instituit un sistem de cote duble au dus la creșterea numărului de femei alese în funcții politice. După alegerile locale din 2019 a fost înregistrat cel mai mare număr de consilieri femei alese. 27,08% la nivel de raion/municipiu (o majorare de 10% în comparație cu alegerile anterioare) și 36,5% la nivel local (o majorare de 6%). Cota femeilor alese în Parlament s-a majorat până la 39,6% în 2021.
Rezultatele evaluării vor fi integrate în documentele strategice și analitice cheie ale sistemului Organizației Națiunilor Unite, inclusiv noul Cadru de Parteneriat cu Țara al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova; Analiza Comună de Țară a Organizației Națiunilor Unite pentru 2021 și Cadrul de Parteneriat ONU-Republica Moldova pentru Dezvoltare Durabilă 2023-2027.