Distrugerea relaţiilor cu Rusia în contextul apropierii de UE este imposibilă, opinii

Semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană nu presupune detaşarea de spaţiul estic. Ruperea relaţiilor dintre Republica Moldova cu Federaţia Rusă este imposibilă, iar cei care afirmă astfel de lucruri sunt sinucigaşi politici. De această părere este fostul viceministru de externe, Valeriu Ostalep, invitatul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public de radio Radio Moldova, notează IPN.

Valeriu Ostalep a spus că autorităţile moldoveneşti nu trebuie să se axeze doar pe semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar să soluţioneze problemele cetăţenilor. Guvernarea trebuie să menţină un contat direct cu oamenii, să ştie cu ce trăiesc etc. Acesta a spus că în ultima vreme orice opinie diferită de cea a puterii este considerată act de separatism, dar nimeni nu ascultă de opinia acestei categorii de cetăţeni. Valeriu Ostalep a subliniat că este absurd să se considere că prin semnarea Acordului de Asociere cu UE Republica Moldova va scăpa de probleme, însă cetăţenilor nu trebuie de explicat nimic ci de arătat rezultatele concrete.

Fostul viceministru de externe a precizat că populaţia republicii trebuie să cunoască că Acordul de Asociere este doar un cadru juridic al relaţiilor Republicii Moldova cu UE nimic mai mult. Restul chestiunilor ce ţin de dezvoltarea economică, utilizarea fondurilor europene sunt în mâinile guvernanţilor. Totodată, cu cât Moldova se va apropia de UE cantitatea produselor moldoveneşti exportate pe piaţa rusească va creşte, deoarece, în viziunea acestuia, Republica Moldova nu are cu ce să uimească piaţa europeană.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, a menţionat că este o greşeală să se considere că UE este soluţia pentru toate problemele existente în Moldova. Această părere este prezentă în rândul populaţiei din cauză că guvernarea nu a discutat cu oamenii despre prevederile acestui acord, ce este şi va avea de la acest acord. Victor Juc a precizat că semnarea Acordului de Asociere cu UE nu presupune detaşarea de spaţiul estic, şi nu crede că se va ajunge la o rupere totală a relaţiilor cu Federaţia Rusă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.