Distribuirea la vamă a pliantelor cu realizările guvernării înseamnă influențarea preferințelor oamenilor, opinie

Dacă s-ar face o competiție internațională la cât de inventivi sunt birocrații în a favoriza anumite partide politice, mai ales când partidele lor preferate sunt la guvernare, Republica Moldova cu siguranță ar fi printre primele locuri. Iar alegerile din acest an ar putea fi considerate drept un record de folosire a resurselor administrative. De această părere este directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, care și-a înaintat candidatura pe circumscripția 15 Călărași din partea blocului ACUM DA PAS, transmite IPN.

„Într-un ciclu electoral, acțiuni cum ar fi distribuirea la vamă a pliantelor cu realizările Guvernului se numește influențarea voinței cetățenilor”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV. Potrivit lui, în ultima vreme s-au activizat resursele administrative la nivel teritorial. Grupurile folosite ca surse administrative sunt pădurarii, medicii, profesorii, poștașii, adică toate serviciile care stau în slujba statului și sunt reglementate de către stat.

„Am observat un alt element pe care vreau să-l menționez: miniștrii intră în cursa electorală rămânând în funcții. Nedegrevarea miniștrilor din funcție reprezintă nimic altceva decât încălcarea standardelor electorale și lipsa de condiții egale de competiții politice”, spune Igor Munteanu.

Deputatul Lilian Carp care vrea să obțină un nou mandat pe circumscripția nr. 21 Criuleni, Dubăsari, este de părere că oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce se plătea înainte ajutor pentru sezonul rece, acum se transformă într-un ajutor financiar de 600 de lei oferit pensionarilor. Politicanul susține că această sumă se prezintă ca fiind „o pomană” din partea partidului de guvernământ și nu o indemnizație din partea statului. În opinia lui, în această campanie electorală sunt folosite la greu instituțiile statului de către guvernare. „Noi avem o regizare foarte bună a acțiunilor care sunt întreprinse de guvernare pentru a putea cât mai mult să fraudeze acest proces electoral, dar și pentru a induce lumea în eroare despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă”, este de părere politicianul.

Istoricul Octavian Țîcu, care candidează pe circumscripția nr. 16 Ungheni, afirmă că statul Republica Moldova este falit și creșterile de salarii și pensii care au fost anunțate în ultima perioadă sunt imposibile pentru că nu există bani. „Mai mult decât atât, vor fi contractate împrumuturi foarte mari, iar statul va ajunge mult dator. Și noi vom ajunge într-o ipostază în care banii care sunt dați acum vor fi luați înzecit”, spune Octavian Țîcu. Potrivit lui, bani europeni în țară nu vor veni pentru că deja este clar că această campanie electorală nu va fi corectă, iar alegerile se va încerca, în mare parte, să fie fraudate și chiar deturnate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.