Discuții contradictorii privind edificarea unor obiective în preajma Palatului Feroviarelor

Un teren de 27 de ari, din spatele Palatului de Cultură al Feroviarilor, atribuit în 2007 de către Guvern maestrului Nicolae Botgros, pentru construcția unui obiectiv socio-cultural, a fost dezbătut joi, 24 august, în cadrul unor consultări publice. În cadrul discuțiilor, consilieri municipali, reprezentanţi ai societății civile și directorul Palatului Feroviarilor, au adus acuzații lui Nicolae Botgros, că vrea să construiască și două blocuri cu spații hoteliere alături de edificiul cultural. Pe de altă parte, locatarii din zonă se pronunță pentru edificarea construcțiilor, deoarece, speră ei va fi ordine în cartier, transmite IPN.

Aliona Ciocoi, arhitect urbanist al Institutului municipal de proiectări „Chişinăuproiect”, a spus că din 2007 și până în prezent, de când a fost atribuit terenul lui Nicolae Botgros, acesta din cauza lipsei resurselor financiare, a stat nevalorificat. Recent, lăutarul, a încheiat un contract de parteneriat cu o asociație, care propune ridicarea edificiului cultural, dar și a două blocuri cu spații hoteliere.

„Terenul dat nu este în zona verde a Palatului Feroviarilor. Centrul cultural va fi cu patru etaje mai înalt decât Palatul Feroviarilor, iar blocurile locative – cu două nivele decât obiectivul socio-cultural. Sunt coordonate lucrările de strămutare a rețelelor de apă și canalizare. Rețele termice nu sunt pe acest teren”, a spus Aliona Ciocoi.

Aurelia Hâncu, directorul Palatului Feroviarilor s-a declarat împotriva ridicării construcțiilor blocurilor cu spații hoteliere în spatele instituției pe care o conduce. „De unde au apărut două blocuri adăugător, dacă în 2007 terenul s-a dat pentru construcția unui edificiu cultural. Sub acest teren este un buncăr, cum poți să ridici blocuri ”, s-a întrebat Aurelia Hâncu.

Activistul Victor Chironda a spus în cadrul dezbaterilor că, în lipsa discuțiilor în Consiliul municipal Chișinău, nu se știe dacă proiectul va fi acceptat. Potrivit lui, compania ar fi cerut defrișarea arborilor din zonă în luna martie, dar din cauza că terenul era în zona verde a Palatului Feroviarilor, acest lucru nu a fost posibil. În urma intemperiilor din aprilie, sub pretextul că arborii au fost grav afectați, s-a dat acceptul ca 28 de copaci să fie tăiați.

Vladislav Dobroviceanu, reprezentant al companiei responsabile de ridicarea construcției, a spus că lucrările nu au început încă, deoarece proiectul abia este supus dezbaterilor și consultărilor publice, dar și pentru că urmează să fie examinat în CMC. Potrivit lui, terenul a fost îngrădit  conform planului de organizare a șantierului. Referindu-se la buncăre, Dobroviceanu a spus că acestea se află în perimetrul terenului.

Prezent la consultări, un grup de locatari din zonă, s-a pronunțat pentru construcția atât a edificiului cultural, cât și a blocurilor, deoarece spun ei va fi mai curat în zonă, comparativ cu ceea ce este în prezent. Toate obiecțiile și nemulțumirile expuse în cadrul consultărilor publice au fost incluse într-un proces verbal și anexate la proiect.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.