Discuții comunitare despre educația pentru sănătatea adolescenților, în 15 localități

Satul Făleștii Noi din raionul Fălești este una din cele 15 localități unde în acest an au fost lansate discuțiile publice comunitare despre educația pentru sănătate a adolescenților. Cele 15 comunități sunt din raioanele Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și Ungheni, iar la discuții participă părinți, profesori, lideri religioși, elevi și reprezentanți ai autorităților locale. Scopul acestora este de a sensibiliza comunitățile față de rolul școlii în prevenirea riscurilor de sănătate ale adolescenților și a spori cererea față de disciplina opțională Educație pentru sănătate, transmite IPN.

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor” realizat de UNFPA Moldova. Pe parcursul anului trecut, 22 de localități din Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și municipiul Chișinău au fost implicate în activități similare, iar ca rezultat tinerii de aici studiază Educația pentru sănătate în școli.

Ion Jitari, directorul gimnaziului Făleștii Noi, în care învață 320 de elevi, a spus că educația pentru sănătate este un obiect opțional necesar tuturor elevilor. „Ne dorim foarte mult să educăm copiii noștri în spiritul unui mod de viață sănătos”, a declarat directorul instituției, citat într-un comunicat de presă al UNFPA Moldova.

„Educația pentru sănătate” se predă elevilor în baza solicitării. În anul de studii 2018-2019 peste 19 mii de adolescenți au solicitat să învețe această disciplină, ceea ce constituie doar 10% din numărul total de adolescenți care au nevoie de astfel de informații.

La discuțiile publice de la Făleștii Noi a participat și Michael Pikuza, voluntar, Corpul Păcii, care a menționat că pentru copii este foarte important să învețe ce este modul sănătos de viață. „Eu vin din Chicago și vreau să vă spun că noi avem un astfel de obiect, începând cu clasa a II-a, elevii noștri discută la aceste lecții teme legate de sănătatea noastră, conform vârstei copilului, adolescentului”, afirmă voluntarul.

În Republica Moldova locuiesc peste 330 de mii de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, ceea ce reprezintă 12% din populația țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE