Discuții aprinse pe marginea subiectului limbii vorbite în Republica Moldova

Discuții aprinse referitor la avizul Curții Constituționale dat proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituție, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”. În timp ce unii participanți susțin că se încearcă să se fure identitatea cetățenilor moldoveni, alții consideră că limba română este parte a identității populației care locuiește în Republica Moldova. Opiniile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Președintele Asociației obștești „Voievod”, Nicolae Pascaru, este de părere că dacă va fi organizat un referendum privitor la „limba română” și „limba moldovenească”, atunci oamenii vor opta pentru limba moldovenească pentru că, potrivit lui, așa arată sondajele din ultimii zece ani. „Și acesta este un lucru firesc pentru că oamenii se respectă și au demnitate și se simt ca o națiune”, spune Nicolae Pascaru. În opinia lui, cetățenii țării sunt moldoveni și au dreptul la limba moldovenească.

Deputatul socialist Grigore Novac susține că se încearcă să se fure identitatea cetățenilor moldoveni. Potrivit lui, având în vedere că unii membri ai Curții Constituționale au jurat credință statului vecin, este evident că nu puteau să emită o altă hotărâre. „Se distrage atenția de la alte probleme. PLDM ori le-a făcut pe toate în țara asta, ori ei sunt mai istorici și mai lingviști decât cei din domeniu și trebuie să-și facă treaba”, spune parlamentarul.

Președinta Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, afirmă că problema limbii este una foarte serioasă în Republica Moldova. Potrivit ei, oamenii sunt tot mai pregătiți pentru a da o identitate populației și statului care începe și cu limba română pentru că este vorba și de identitate lingvistică.

Istoricul Virgil Pâslariuc a menționat că o limbă se deosebește prin două criterii de bază: standardul literar și deosebirile dintre un idiom sau altul. „Din punct de vedere științific, lucrurile sunt foarte clare. Aici nu există două interpretări. Din punct de vedere științific, idiomul acesta se numește limba română. În spațiul dunărean s-a vorbit limba romanică, care are la bază limba latină”, a declarat istoricul.

Curtea Constituțională s-a pronunțat marți, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputați, constituit la inițiativa parlamentarilor liberal democrați, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituție, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.