Discursuri rostite în cadrul conferinței de presă cu genericul „Replică la atacuri...”, desfășurată în data de 10.07.2024

Discursuri rostite în cadrul conferinței de presă cu genericul „Replică la atacuri...”, desfășurată în data de 10.07.2024

Stimați reprezentanți ai mass-media!

Astăzi, dorim să vă comunicăm, că una din cele mai importante instituții medicale private din Republica Moldova SRL Repromed este dusă intenționat în prag de faliment de administrația SRL Repromed, prin firmele căpușe conduse de clanul Hotineanu.

Sunt Veaceslav Moșin, fost asociat SRL Repromed, medicul, care a pornit fertilizarea in vitro în Republica Moldova.

Sunt obstetrician-ginecolog, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar. Autor a peste 300 lucrări științifice, dintre care 28 manuale și cărți. Întreaga mea carieră profesională de peste 40 ani de activitate am dedicat-o diagnosticului și tratamentului infertilității.

Tot eu am fost fondator al primului laborator de Fertilizare In Vitro din Moldova, unde în anul 1995 s-au obținut primele sarcini prin metoda FIV. Pe parcursul anilor, am contribuit la crearea a 4 laboratoare FIV, iar în urma activității mele s-au născut peste 6000 copii.

În anii 2003-2012, am fost director al Centrului National de Reproducere Umană și Genetică Medicală. Atunci, la rugămintea fostului ministru Vladimir Hotineanu, în Centru în calitate de medic obstetrician-ginecolog a fost angajată nora D-lui Alina Hotineanu.

Sub conducerea mea, Alina Hotineanu a susținut teza de doctor în medicină și, discutând cât de dificil este realizarea procedurilor FIV în instituțiile de stat (procurarea de echipament modern, asigurarea cu medii de cultură și consumabile), a apărut idea de a iniția o activitate privată în acest domeniu. Astfel, s-a născut compania Repromed, denumirea căruia am dat-o eu. Elaborarea proiectului clinicii Repromed,  în special al laboratorului FIV, la fel a fost ghidată de către mine.

În anul 2012, după deschiderea Clinicii Repromed am abandonat activitatea în cadrul Centrului National de Reproducere Umană și Genetică Medicală, dedicându-mă activității clinice și implementării celor mai noi tehnologii în cadrul Clinicii Repromed.

În toată această perioadă eram axat pe activitatea clinică, științifică și didactică. Pe când Alina Hotineanu s-a axat pe gestionarea companiei, care treptat a devenit controlată de familia Hotineanu: Alina Hotineanu – co-fondator 50%, Adrian Hotineanu (soțul Alinei Hotineanu) -director medical, Lidia Lîsii (mama Alinei Hotineanu) – administrator, Dorin Lîsii (fratele Alinei Hotineanu) – director executiv. Astfel formând un adevărat clan – clanul Hotineanu.

Datorită activității mele și a echipei conduse de mine, SRL Repromed a înregistrat rezultate remarcabile, fiind una din cele mai renumite companii private din Republica Moldova. În rezultat, resursele financiare acumulate au fost folosite la construcția și utilarea Spitalului Repromed+, care a fost deschis în anul 2019.

Odată cu deschiderea spitalului Repromed+, lucrurile au început însă să se schimbe, eu practic nu mai aveam acces la informații despre activitatea financiară a companiei, adunările fondatorilor erau formale, ne fiind discutate cu mine rezultatele activității.

Când compania aducea profit de 50 milioane totul era bine, dar când la finele anului 2020 m-am îmbolnăvit de COVID – formă severă, iar după externare mi s-a fost depistat cancer de piele, s-a început calvarul. Pentru că starea mea de sănătate s-a înrăutățit și fiind nemulțumit cum este gestionată compania, am hotărât să îmi închei activitatea mea profesională, și le-am propus familiei Hotineanu să cumpere 50% din capitalul social al companiei, care îmi aparținea mie. Însă am fost refuzat, invocându-mi, că trebuie să mai lucrez încă 5 ani, apoi ei vor decide.

În condiții de înrăutățire a sănătății mele și de deprimare psihologică, am hotărât să donez partea mea socială copiilor mei: Cristina și Veaceslav Moșin și unei persoane apropiate familiei.

Din acest moment, clanul Hotineanu ne-a declarat un adevărat război: au fost deschise de ei două dosare penale (care ulterior au fost clasate) și trei acțiuni în judecată.

Tot ei au întreprins acțiuni murdare de a mă intimida, cum ar fi extragerea silită și orchestrată al automobilului de serviciu ai cărui fidejusor eram, sechestrarea numărului meu de telefon fiind transmis call-centrului companiei la care se răspundea că eu nu mai exist.

În aceste condiții, eu am scris cerere de eliberare din funcția de medic al Clinicii Repromed.

 

În acești 3 ani, am fost amenințat și intimidat de clanul Hotineanu, mi s-a spus că nu știu cu cine m-am legat, că ei au cunoștințe bune în structurile judecătorești și persoane cu influențe politice, că n-o să obțin nimic și, că o să facă totul ca să-mi denigreze imaginea mea și a familiei mele.

În acest război, au fost aplicate si scheme financiare.

Despre schemele elaborate de clanul Hotineanu vă vorbi Cristina – fiica mea și Tudor – avocatul meu.

Stimati reprezentanti ai mass-media!

Sunt Cristina Moșin, asociata SRL „Repromed”.

Deși mulți ani am trăit peste hotare, niciodată nu am fost indiferentă de ceea ce se întâmplă în țară. Am câștigat numeroase trofee, reprezentând Republica Moldova la diferite competiții de șah, fiind dublă campioană europeană și vice campioană mondială între junioare. Am studiat business și management în Elveția, obținând masterandul la European School of Economics, Milan, Italia. Mai mult de 7 ani am lucrat în calitate de top manager la compania multinațională americană Dell, sediul european central din Dublin, Irlanda.

Când s-au început probleme de sănătate la tata, am revenit acasă, chiar dacă aceasta m-a costat mai multe oportunități de avansare profesională.

Folosind cunoștințele mele din business, management și marketing, precum și a fratelui meu Veaceslav, în medicină și IT, și a prietenului nostru de familie Constantin în domeniul legal și business, la rugămintea tatălui, am dorit să-l ajutăm să iasă din acest impas și să aducem aportul nostru pentru ca SRL Repromed să devină nu doar un lider local dar și regional.

Atunci și ulterior, am aflat de companii căpușe care parazitau pe seama talentului și muncii tatălui meu prof. Veaceslav Moșin.

Schemele sunt foarte simple: SRL Repromed a fost și este folosit ca o momeală pentru a seca veniturile companiei, fiind preluate de căpușele conduse de clanul Hotineanu.

Aceste companii căpușe - SRL AIDMED, SRL Reconstruct Civil și SRL Z-Medizine - au aceleași aspecte comune cu SRL Repromed, același asociat Hotineanu Alina, același administrator Lîsii Lidia (mama lui Hotineanu Alina), același contabil Pavlov Svetlana, același sediu și același gen de activitate. După cum arătă datele, ele au fost create doar cu un scop: de a falimenta compania SRL Repromed.

Fără acordul locatarilor, au acaparat sediile închiriate de către SRL Repromed - a Clinicii Repromed de pe bd. Cuza-Vodă și a Spitalului Repromed+ de pe str. Valea Crucii. Fără acordul asociaților, administratorul SRL Repromed Lîsîi Lidia a cesionat brandul “Repromed”.  SRL Repromed, deja nu mai este titulară a brandului Repromed, el fiind cedat cu titlu gratuit către SRL AIDMED.

Astfel, SRL AIDMED și-a instalat aparate de casă și control la recepția Spitalului Repromed, încasând sume fabuloase de bani, folosind imaginea și resursele SRL Repromed: personalul, spațiile, echipamentul și bunurile companiei.

Mai multe persoane ne-au informat că beneficiind de serviciile Spitalului Repromed, aveau banii încasați de o oarecare companie SRL AIDMED, de care nimeni nu a auzit.

Prin urmare, consumatorii fiind duși în eroare folosind website-ul, conturile de pe rețelele de socializare ale SRL Repromed, ei considerând că serviciile în incinta Spitalului Repromed sunt prestate de către SRL Repromed, când de fapt achitările se fac pe o companie căpușă SRL AIDMED, care nu are nici website și nici o prezență pe rețelele de socializare.

SRL AIDMED folosind același spațiu, același personal și echipament ca și SRL Repromed,

neâvând nici o activitate de marketing, a înregistrat niște rezultate excepționale 15,811,430 MDL (2021) și 73,697,200 MDL(2022) în același timp având cheltuieli minimale (vedeți tabelul).

Noi, în toată această perioadă, nu am avut nici un aces la informații și la procesele de decizie a companiei SRL Repromed. Ba mai mult, am fost intimidați și obstrucționați de către administrația SRL Repromed și clanul Hotineanu.
Au fost răspândite informații false despre profesorul Veaceslav Moșin și noii asociați, în scopul ca noi să cedăm, iar ei să-și continue fărădelegile.

SRL Repromed, care era una din cele mai importante instituții private din Republica Moldova, se află astăzi într-o situație dezastruoasă, de la un profit net de 46,211,700 MDL (2021) la unul de 3,336,994 MDL (2023). Fără brandul “Repromed”, cu proces de insolvabilitate în derulare, și cu datorii de milioane față de locatari. Menționăm câ, majoritatea cheltuielilor SRL AIDMED, SRL Reconstruct Civil și SRL Z-Medizine sunt suportate de SRL Repromed, pe când tot profitul este sustras prin aceste companii căpușe.

Facem un apel deschis către reprezentanții mass-media, către vârful conducerii țării, către Președintele Republicii Moldova Dna. Maia Sandu, către Prim-Ministrul Republicii Moldova, către Procurorul General, cu rugămintea să ne ajute să elucidăm acest caz de rezonanță care pun în pericol climatul investițional din Republica Moldova astfel știrbind nu doar imaginea domeniului medical privat.


Cristina Moșin, Tudor Leșanu, Veaceslav Moșin

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.