Directorul Serviciului Vamal crede că e nevoie de „sânge proaspăt” pentru a combate corupţia în sistem
Directorul Serviciului Vamal (SV), Viorel Melnic, crede că e nevoie de „sânge proaspăt” pentru a combate corupţia în sistem. Oficialul a comunicat într-o şedinţă de lucru că tinerii au prioritate la angajare, iar pentru acte de corupţie se aplică sancţiuni dure, transmite Info-Prim Neo.
„Până la ora actuală, au fost aplicate 120 de sancţiuni pentru acte de corupţie, iar 35 de angajaţi ai SV au fost eliberaţi din funcţie”, a precizat Viorel Melnic.
Potrivit lui, şi principiul de rotaţie în activitatea persoanelor cu funcţii de răspundere prezintă o modalitate de combatere a corupţiei sistemul vamal.
Un studiu al Centrului Pro Marshall arată că nu toţi angajaţii din sistemul vamal susţin principiul de rotaţie în activitate. Dacă o parte acceptă acest principiu şi spun că acesta favorizează combaterea corupţiei, atunci altă parte sunt de părere că, dimpotrivă, va favoriza corupţia. „Instabilitatea la postul de muncă şi siguranţa că nu se vor mai întâlni cu agenţii economici care oferă mită îi favorizează pe vameşi să comită acte de corupţie”, precizează pentru Info-Prim Neo sociologul Centrului Pro Marshall, Parascovia Munteanu.
La fel, reprezentanţii societăţii civile cred că o modalitate de prevenire a corupţiei ar fi şi dotarea SV cu echipament tehnic, prin instalarea de mijloace video şi audio. O bună parte dintre angajaţii SV cred că şi această modalitate de supraveghere este inutilă. Potrivit studiului, o parte din vameşi spun că au dreptul la intimitate şi că i-ar deranja, dacă activitatea lor ar fi supravegheată.
Combaterea şi prevenirea corupţiei în SV face parte din acţiunile Planului Preliminar pe Ţară (PPŢ) al R. Moldova în cadrul programului Corporaţiei SUA „Provocările Mileniului”.