Directorul Liceului Teoretic „Orizont” a fost eliberat

Actualizare (14.53): Surse din cadrul Liceului „Orizont” au declarat pentru IPN că directorul Turgay Şen a fost eliberat.
––

Directorul general al Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău, Turgay Şen, a fost reţinut sâmbătă, 31 martie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care intenţiona să efectueze o deplasare de serviciu. Solicitată de IPN, Raisa Noviţchi, ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră, nu a putut spune care este motivul reţinerii. Poliţia de Frontiera a acționat „la solicitarea organelor de ocrotire a normelor de drept din Republica Moldova”.

Ziarul de Gardă scrie în pagina electronică, citând un profesor al instituţiei de învăţământ care trebuia să-l însoțească pe Turgay Şen, că în jurul orei 05.30, când au ajuns la aeroport, la punctul de control al pașapoartelor, lui Turgay Şen i s-a spus că trebuie să aștepte. Acolo erau și persoane de la Serviciul de Informaţii şi Securitate. Directorul liceului a chemat un avocat pentru că nu înțelegea ce se întâmplă. L-au interogat, dar nu i-au explicat de ce este bănuit. A fost dus la Procuratura Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Potrivit profesorului, care face referire la declaraţiile avocatului, în citația prezentată scria că ar fi vorba despre finanțarea terorismului, dar niciun alt detaliu. Profesorul a mai spus că Turgay Şen a scris cerere de azil politic, ca să nu fie reținut după exemplul recent din Kosovo.

La 29 martie, poliția din Kosovo a reținut șase cetăţeni turci, pe care ulterior i-a extrădat ţării lor. Europa Liberă scrie în pagina electronică că Turcia a cerut să fie extrădate persoanele date pe motiv că ar avea legături cu rețeaua de școli finanțate de clericul musulman refugiat în Statele Unite, Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză de organizarea loviturii de stat eșuate din 2016.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.