Director regional OMS: COVID-ul va rămâne pentru mult timp, de pandemie putem să scăpăm

COVID-ul va rămâne pentru mult timp înainte, dar de pandemie am putea să scăpăm. A declarat directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge, într-o conferință de presă la Chișinău, solicitat de jurnaliști să facă o prognoză a evoluției răspândirii infecției. Oficialul a menționat mai multe soluții pentru normalizarea situației pandemice în lume, dar a subliniat și caracterul imprevizibil al bolii, transmite IPN.

Hans Kluge a afirmat că țările trebuie să protejeze categoriile vulnerabile de oameni, inclusiv pe cei vârstnici și oamenii care au maladii cronice. De asemenea, trebuie să-și consolideze sistemele de supraveghere pentru depistarea rapidă a noilor variante de SARS-CoV-2.

Directorul regional al OMS pentru Europa a subliniat și necesitatea asigurării medicamentelor antivirale noi care ar putea să reducă drastic numărul cazurilor grave de COVID-19 și al deceselor asociate acestei infecții. Totodată, a menționat rolul important al perioadei post-COVID. Al cazurilor „COVID de lungă durată”. Oficialul OMS a remarcat că 15% dintre persoane care au fost bolnave încă mai au simptoame și peste 12 săptămâni după ce se tratează. De asemenea, țările trebuie să aibă grijă și de pacienții care nu au beneficiat de unele servicii de sănătate din cauza suprasolicitării personalului medical în perioada pandemiei. Inclusiv diagnosticarea cancerului și a altor maladii netransmisibile.

Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a confirmat o descreștere a cazurilor de infectări în Zona Europeană de Est, inclusiv în Republica Moldova. Numărul cazurilor noi este de 273, raportate pentru 21 martie. Confirmările s-au pus după efectuarea a 3 546 de teste.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.