Director CNA a fost numit secretarul de stat al Ministerului Justiției

Centrul Național Anticorupție are director nou. Este vorba despre Iulian Rusu, care în prezent este secretar de stat la Ministerul Justiției. Numirea acestuia a fost aprobată astăzi de către Parlament cu votul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu a susținut candidatura, iar fracțiunea Partidului Șor nu a fost prezentă la ședință, transmite IPN.

În runda întrebări-răspunsuri, deputatul BCS Vlad Batrîncea s-a interesat cum, în condițiile în care deputații au fost în vacanță, a fost organizat concursul și câți candidați s-au înscris la el.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, i-a replicat că „vacanța a afectat memoria colegilor”. Or, legea a fost modificată. Conform prevederilor în vigoare, directorul CNA se numește de Parlament la inițiativa a 20 de deputați. Aceasta a mai spus că personal nu are nici un dubiu față de integritatea lui Iulian Rusu.

Vlad Batrîncea a insistat că, în lipsa unui concurs, nu poate fi vorba despre competitivitate. „Astăzi 20 de deputați pot decide singuri cine este director. A fost sfidată democrația în stat, dar și recomandările partenerilor internaționali”, a mai spus deputatul. Potrivit lui, promovarea în funcții prin concurs este o cutumă internațională.

Deputații din BCS l-au întrebat pe candidat referitor la discuțiile pe care acesta le-a avut cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care au fost făcute publice de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Iulian Rusu a declarat că legea protejează comunicările private, iar informația dintr-un dosar care nu a fost finalizat nu se face publică. Astfel că ceea ce a făcut Alexandr Stoianoglo este ilegal și neprofesionist.

„Cu privire la conținut – la acea etapă eram activ implicat în monitorizarea evenimentelor din sectorul justiției, ca reprezentant al societății civile. Or, asta îmi era menirea – să explic societății foarte clar ce se întâmplă în Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție. Mesajele pe care le-am transmis domnului Morari  nu erau altceva decât să-i explice în detalii (dacă este persecutat sau dacă familia lui este persecutată) întrebări generale”, a mai spus Iulian Rusu. Potrivit lui, orice persoană are dreptul la apărare și la prezumția nevinovăției, regulă pe care a aplicat-o și atunci când a comunicat cu Viorel Morari.

Iulian Rusu a mai spus că în funcția de director va pune accentul pe prevenție și pe transparență, în special acolo unde circulă multe fonduri. În urma unei analize a dosarelor existente, va propune soluții legislative și de alt ordin pentru a nu permite licitații trucate, pentru a asigura un control al persoanelor juridice care participă în contractele cu statul. Pentru a stârpi corupția la nivel mic, vede ca soluție excluderea lichidităților și aplicarea peste tot a tranzacțiilor electronice.

Iulian Rusu a fost numit director CNA pentru un termen de cinci ani, începând cu data de 7 februarie.

Fostul director CNA, Ruslan Flocea, a fost demis de Parlament pe 18 noiembrie, după ce în plen a fost prezentat Raportul de evaluare a activității CNA pentru perioada ianuarie 2016 - septembrie 2021, activitatea în prevenirea corupției fiind calificată nesatisfăcătoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE