În noul an, Direcția generală transport public și căi de comunicație din municipiul Chișinău devine Direcția generală mobilitate urbană. Calitatea serviciilor prestate va crește. Va fi posibilă inițierea mai multor proiecte de dezvoltare și urmează să se mărească statele de personal, a declarat șeful Direcției, Vitalie Mihalache, solicitat de IPN.
Potrivit lui, decizia de reorganizare a fost generată de majorarea volumului de lucru, inclusiv au apărut domenii suplimentare de responsabilitate. În cadrul Direcției generale au fost create noi direcții responsabile de parcări, de monitorizarea traficului. A fost efectuată optimizarea direcțiilor responsabile de lucrări edilitare, finanțe.
„Aceasta reorganizare este și era necesară pe motivul că atât competențele, cât și investițiile care le efectuează la moment municipalitatea au crescut considerabil și capacitatea de supraveghere și coordonare a acestor lucrări necesita să fie suplinită cu noi cadre. În această reorganizare, reieșind și din nouă denumire a direcției, vom pune accentul pe condiții de deplasare fluentă nu doar pentru transport, dar și pentru pietoni, pe infrastructură, care ține de confortul deplasării pe drumurile și pe trotuarele din municipiul Chișinău”, a explicat Vitalie Mihalache.
Va fi creată și o subdiviziune a agenților constatatori. În caz de încălcare a condițiilor de exploatare sau a normativelor în vigoare va fi posibilă aplicarea unor sancțiuni. Șeful Direcției a menționat că anterior nu prea s-a acordat atenție nerespectării condițiilor de utilizare a infrastructurii, iar acum autoritatea încearcă să disciplineze agenții economici, și alți subiecți care exploatează infrastructura rutieră din municipiul Chișinău.
„Toate aceste acțiuni au un singur scop, scopul de a supraveghea calitatea serviciilor prestate să fie mai înaltă, ca perioada de exploatare a acestor lucrări să fie mai de lungă durată, fapt care ne va permite să economisim banii publici, să economisim acele impozite achitate de chișinăuieni pentru condiții mai bune de viață în municipiul Chișinău. Depunem toate eforturile pentru a dezvolta și transportul alternativ, precum și alte domenii importante”, a spus Vitalie Mihalache.
Odată cu reorganizarea direcției, vor fi atrase granturile pentru dezvoltarea și altor proiecte, precum proiectul MOVE IT like Lublin, de exemplu. În cadrul acestui proiect Direcția a reușit să poarte discuții cu Cehia, Polonia, cu structuri echivalente direcției pentru a dezvolta o colaborare, un schimb de experiență necesară care în viitor va contribui la implementarea bunelor practici și în municipiul Chișinău.
Vitalie Mihalache a subliniat că pentru anul 2023 Direcția are aceleași priorități care au fost și în 2022: reparația și întreținerea drumurilor, construirea parcărilor, amenajarea infrastructurii pentru bicicliști, modernizarea parcului de autobuze și troleibuze. Doar că va crește capacitatea de implementare și supraveghere a calității lucrărilor datorită faptului că va fi angajat un efectiv mai mare de specialiști.
Proiectul de decizie cu privire la reorganizarea Direcției generale transport public și căi de comunicație în Direcția generală mobilitate urbană a fost aprobat în luna octombrie de Consiliul municipal Chișinău. La ziua de astăzi toate modificările sunt aplicate, rămâne coordonarea cu Cancelaria de Stat a statelor de funcții.