Direcția pe care s-au concentrat procurorii în cauzele penale cu privire la frauda bancară nu a permis să aibă loc o investigație complexă și obiectivă cu referire la toți potențialii beneficiari ai „furtului miliardului”. Declarația aparține procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și a fost făcută în cadrul conferinței de presă cu privire la rezultatele controalelor de la PCCOCS și Procuratura Anticorupție, transmite IPN.
Alexandr Stoianoglo a declarat că auditul procesual al materialelor cauzelor penale vizate a scos în evidență multiple carențe. „Concluziile date sunt determinate inclusiv de ignorarea totală a poziției și declarațiilor unora dintre persoanele direct implicate în procesele investigate și protejarea altora, utilizând instrumentarul procesual penal, evident favorizând unilateral doar unele grupuri de interese economice și politice”, susține procurorul general.
Potrivit lui, în general, subiectul „frauda bancară” este unul destul de complex și, din acest motiv, aprecierile ce urmează a fi date prestației procurorilor implicați în efectuarea anchetei vor fi făcute după realizarea unei serii de activități procesuale planificate la ultimele ședințe ale grupului de urmărire penală, sub conducerea procurorului general.
Alexandr Stoianoglo s-a referit și la „cauza privind finanțarea Partidului Socialiștilor, pornită pentru acțiuni pretinse de spălare de bani”. Potrivit lui, aceasta, la fel este una extrem de voluminoasă și complexă. „Este de reținut că activitățile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat și neconsecvent pe o durată de peste trei ani – o acțiune de urmărire penală în 2016, altă acțiune în 2017, iar în 2018 și 2019 – nicio acțiune de urmărire penală. Aceasta trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanță de ineficiența anchetei până în prezent”, a declarat procurorul general.
Șeful Procuraturii mai spune că doar în noiembrie 2019 pe dosar a intervenit conducătorul Procuraturii Anticorupție și a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori și 38 de ofițeri de urmărire penală și de investigații. Potrivit lui, mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiți membri ai PSRM, a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluția dată fiind anulată și procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019. Ca rezultat, procesul penal reluat, deși reprezenta un caz distinct, contrar prevederilor Codului de Procedură Penală, la începutul lunii decembrie, a fost conexat la materialele cauzei penale menționate.
Alexandr Stoianoglo a mai spus că Procuratura Generală nu s-a implicat în acest dosar penal decât pentru verificarea lui în legătura cu examinarea adresării oficiale a președintei PSRM, Zinaida Greceanîi, fiind constate acele încălcări procesuale.