Moldova a fost menționată în lumină pozitivă în acordul de guvernare al Germaniei, semnat la 7 decembrie, alături de alte state ca Ucraina și Georgia, și aceasta este o noutate, prin care Germania recunoaște eforturile Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană. La fel, este pozitiv faptul că este reiterată importanța reformelor în domeniul statului de drept și al economiei de piață din Republica Moldova. Opinii în acest sens a exprimat Dionis Cenușa, politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, în cadrul dezbaterii publice la tema „Germania are o nouă guvernare: impact asupra situației din Parteneriatul Estic și din Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.
„Acum nu mai este tabu să incluzi Moldova sau Georgia, care sunt țări mult mai mici și nesemnificative, în comparație cu economia Germaniei. Da, vorbim despre state care au probleme privind integritatea teritorială, unde factorul rusesc este extrem de influent și destructiv, dar, totodată, niciodată până acum Germania nu le-a acordat acestor două țări o importanță atât de mare. Și aceest lucru demonstrează încă o dată că Germania este pregătită să ia în serios demersurile și aspirațiile celor două state, dar și ale Ucrainei, în direcția integrării europene. Totodată, Germania nu ia în considerare Trio-ul asociat și tentativa celor trei state din Parteneriatul Estic de a crea o sinergie comună, pentru a promova agenda lor comună în privința apropierii lor de Uniunea Europeană, ia aceasta nu e nici bine, și nici rău pentru Republica Moldova. În acest caz, Germania demonstrează încă o dată că aplică abordările Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană nu este pregătită să facă diferențiere de acest gen în Parteneriatul Estic, deoarece nu dorește să fragmenteze această dimensiune multilaterală pe care o utilizează pentru a accelera integrarea europeană în vecinătatea estică. Deci, Germania ia în calcul pozițiile Uniunii Europene și nu dorește să creeze o poziție separată față de cea a Uniunii Europene”, a menționat Dionis Cenușa.
Potrivit politologului, acest lucru este foarte important, deoarece Germania dorește să fie mai proeuropeană în politica sa externă, ceea ce are un impact pozitiv și pentru Republica Moldova, care mereu poate face referință la acordul de coaliție pe care l-au semnat cele trei partide de la guvernarea Germaniei la 7 decembrie. Documentul respectiv trebuie folosit de Republica Molodva în calitate de argumente pentru a cere nu doar declarații, dar și acțiuni din partea noului guvern al Germaniei, inclusiv pentru soluționarea conflictelor înghețate, a specificat Dionis Cenușa.
În același timp, cercetătorul este de părere că principiile din Occident nu sunt întotdeauna aplicabile în Republica Moldova, deoarece realitățile din Moldova sunt diferite de ceea ce este în Vest. „De aceea este mereu nevoie să luăm în calcul specificul național. Totuși, eu consider că multe greșeli comise de actuala guvernare din Republica Moldova puteau fi evitate anume prin utilizarea principiilor europene – transparența procesului decizional, nepolitizarea instituțiilor ș.a.m.d. Partidul care a venit la putere în Republica Moldova are exact aceleași trăsături pe care le vedem în Occident – partid cu integritate, care este transparent din punct de vedere al finanțelor, pe care le folosește etc. PAS ar fi fost capabil să demonstreze că nu doar vorbește în stil european, dar și aplică în practică unele principii, care până acum erau de inimaginat, deoarece partidele care au fost la guvernare erau corupte. În Republica Moldova la moment pot fi făcute multe lucruri, deoarece partidul de la guvernare este cel mai integru pe care Republica Moldova, probabil, l-a avut în istoria sa, ca stat independent. De aceea, principiile europene, principiile care sunt aplicabile în Germania, ar trebui să fie luate în considerare mai mult de către guvernanții de la Chișinău”, a subliniat Dionis Cenușa.
Dezbaterea publică la tema: „Germania are o nouă guvernare: impact asupra situației din Parteneriatul Estic și din Republica Moldova” este ediția a 218-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.