Dionis Cenușa: La deschiderea frontierelor pentru țări ca Moldova UE pune accent pe datele epidemiologice

La deschiderea frontierelor țărilor UE pentru țări ca Republica Moldova, care au regim liberalizat de vize, se pune accent pe datele epidemiologice, modul cum autoritățile gestionează criza sanitară, dar și care este rata infectării. Într-o primă listă care va fi emisă de UE în acest sens vor intra circa 50 de state unde numărul de cazuri la 100 de mii de locuitori nu depășește 16 cazuri. O a doua listă va apărea mai târziu și va conține circa 60 de state unde numărul de cazuri la 100 de mii de persoane nu trebuie să depășească 20. Nu e clar dacă Moldova se va regăsi în acele liste. Declarații în acest sens au fost făcute de către Dionis Cenușa politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, la dezbaterile publice „Circulația și locul cetățenilor moldoveni în Europa în timpul și după pandemie: oportunități și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN.

Dionis Cenușa menționează că, din discuțiile pe care le-au avut la nivel de guverne, oficialii europeni nu au deschis parantezele privind țările care vor face parte din acele liste, dar, presupune politologul, din regiunea în care se află și Republica Moldova, Georgia poate intra în lista țărilor eligibile pentru libera circulație. „Listele încă nu au fost publicate. Situația este interesantă și pentru țări ca SUA, având în vedere gestionarea neuniformă a crizei. În listă poate intra China și SUA - nu, Georgia și nu Ucraina sau Moldova. Până la mijlocul lunii iulie, foarte probabil să nu existe un răspuns clar, însă, cetățenii moldoveni care călătoresc cu avionul trebuie să verifice site-urile aeroporturilor unde pot găsi informații detaliate privind condițiile de călătorie”, a spus el.

„În interiorul UE deja lucrurile se calmează, sunt tot mai multe frontiere deschise. Inițial, accentul s-a pus pe redeschiderea frontierelor pentru cetățenii care călătoresc în fiecare zi pentru a lucra în țara vecină, apoi gradual, în funcție de comunicarea miniștrilor afacerilor interne la nivelul statelor UE, fiecare țară a stabilit propriul traseu și propriul calendar pentru redeschiderea frontierelor în interiorul UE”, a firmă Dionis Cenușa

Politologul este de părere că această criză sanitară poate fi folosită și ca o oportunitate pentru a stimula anumite acțiuni care acum sunt foarte costisitoare din punct de vedere politic. „De exemplu, pentru ca guvernele să schimbe lucrurile astfel ca cetățenii să devină mai cooperanți, inclusiv când introduc datele în fișele epidemiologice, în ceea ce privește respectarea carantinei și modul cum este ajutat businessul”, a spus el. Referindu-se la modul în care UE poate ajuta statele asociate să depășească pandemia, politologul spune că observă diferențe în comunicarea UE cu Ucraina și Georgia, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte. „Posibil că Moldova se află într-un con de umbră din cauza performanțelor slabe ale autorităților sau este vorba de o problemă politică, guvernarea nu se bucură de simpatie în țările europene. Sau ne schimbăm atitudinea față de UE, sau vom fi în dezavantaj din punct de vedere al comunicării”, a opinat el.

Dionis Cenușa a recomandat cetățenilor Republicii Moldova să respecte regulile la ei în țară cum le respectă în UE. De asemenea, să se informeze din surse credibile, să acorde atenție informațiilor publicate de UE și să respecte măsurile de protecție, precum purtarea măștilor în transport public sau în spații publice închise.

Dezbaterile „Circulația și locul cetățenilor moldoveni în Europa în timpul și după pandemie: oportunități și riscuri”, sunt ediția a 141-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE