Dionis Cenuşa: Fără acţiuni, protestele nu vor dura mult timp

După ce au fost instalate corturile în faţa Guvernului, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” şi toţi cei care fac parte din ea trebuie să circule non-stop pe acolo, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru cei care vor să protesteze non-stop. E vorba de demnitatea protestatarilor, securitatea şi sănătatea lor. De această părere este Dionis Cenuşa, expert în politologie, care comentează pe o reţea de socializare decizia unor cetăţeni de a protesta non-stop în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au creat „Orăşelul Demnităţii şi Adevărului”. Expertul este convins că, fără un minim de acţiuni, acest orăşel şi protestele de acolo nu vor dura prea mult, transmite IPN.

„Platforma trebuie să elaboreze o strategie şi un plan de acţiuni pentru că nu poţi să-i laşi pe oameni în stradă fără să ştii ce vrei să obţii. Din start, alegeri anticipate nu se pot obţine atât de simplu”, comentează expertul.

Dionis Cenuşă mai spune că Platforma trebuie să stabilească un centru de comunicare, care sa fie capabil sa mediatizeze non-stop evenimentele legate de protest şi să combată dezinformarea. „Protestatarii au nevoie de voluntari, logic ar fi să fie tineri, care sa-i sprijine pe cei care protestează. Apropo, aceştia nu trebuie plătiţi, altfel nu mai sunt voluntari. Aceştia ar putea colecta ajutoarele pentru protestatari (produse alimentare etc.). E nevoie şi de fonduri pentru protestatari, pentru care să fie asigurată transparenţă maximă”, mai scrie Dionis Cenuşă.

Expertul este convins că, fără de aceste acţiuni minime, orăşelul corturilor, dar şi protestele celor de acolo nu vor dura mult timp. „Să nu uităm spiritul protestatar are nevoie de oameni (inclusiv voluntari), obiective realizabile, motivare permanentă, resurse financiara, acoperire mediatica etc. Cei de la Platformă trebuie sa înţeleagă că dacă vor să deschidă cutia Pandorei, atunci trebuie să-şi asume responsabilităţi şi riscuri”, conchide Dionis Cenuşă.

În PMAN sunt câteva zeci de corturi. Protestatarii cer guvernării să demisioneze şi să fie organizate alegeri parlamentare anticipate şi alegerea preşedintelui ţării de către popor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.