Dionis Cenușa: Este nevoie de o foaie de parcurs cu condiții clare pentru țările din PaE

Politologul Dionis Cenușa consideră că Uniunea Europeană poate ajuta Republica Moldova să treacă peste criza pandemică prin oferirea unui calendar cu termene limită și cu ce ar trebui să facă aceasta pentru a se încadra în lista țărilor eligibile de a călători în UE. „Este nevoie de o foaie de parcurs cu condiții foarte clare pentru țările din Parteneriatul Estic”, subiect care spre regret, susține politologul, a lipsit de pe agenda discuțiilor dintre UE și cele șase țări din Parteneriatului Estic. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice „Circulația și locul cetățenilor moldoveni în Europa în timpul și după pandemie: oportunități și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN.

Dionis Cenușa, a remarcat că modul de gestionare a crizei sanitare de către Republica Moldova, comparativ cu alte țări din regiune, trebuie privit din mai multe unghiuri. Primul aspect ține de faptul când și cât de repede a fost introdusă starea de urgență. Acest aspect a contat foarte mult, în opinia politologului.

„Dacă a fost introdusă starea de urgență repede, când și, respectiv, cât de repede și facil s-au mobilizat autoritățile centrale pentru a introduce restricțiile de activitate economică și circulație în interiorul țării. La acest capitol Georgia s-a descurcat cel mai bine, fiind în avantaj față de alte țări din regiune, inclusiv Armenia și Azerbaidjan, dar și comparativ cu Moldova și Ucraina, pentru că Moldova a tărăgănat câteva zile până a introdus starea de urgență, ceea ce a influențat evoluția răspândirii virusului”, susține politologul.

Al doilea aspect important a ținut de modul de ieșire din starea de urgență, cât de accelerată a fost renunțarea la restricții, reintroducerea activităților economice, relaxarea regulilor în spațiu public etc. Aici la fel Georgia a gestionat mai bine situația.

„Spre regret, Moldova nu a avut de unde alege și a trebuit să relaxeze gradual activitatea economică, din cauza deficitului bugetar și a necesităților plăților curente. Același lucru s-a întâmplat și în Ucraina. Prin aceasta poate fi explicată continuarea primului val al pandemiei sau începerea celui de-al doilea val în Moldova. Eu cred că Moldova va fi în primul val și în toamnă. Mai contează și cât de bine s-a mobilizat sectorul medical, starea acestuia, câte paturi, medici, cât echipament a existat și există pentru a face față pandemiei”, a spus Dionis Cenușa.

Dezbaterile „Circulația și locul cetățenilor moldoveni în Europa în timpul și după pandemie: oportunități și riscuri”, sunt ediția a 141-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE