Subiectul transnistrean trebuie să fie chestiunea numărul unu pe agenda Republicii Moldova, pentru că este o chestiune de interes național. Conflictul transnistrean este un conflict și de drept internațional, pentru că părțile implicate sunt două state –Republica Moldova și Federația Rusă, iar Republicii Moldova i s-a încălcat dreptul la integritate teritorială. Părerea a fost expusă de reprezentantul Partidului Politic Platforma DA, Dinu Plîngău, la dezbaterile publice cu tema: „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri și pericole”, organizate de Agenția de presă IPN.
Reprezentantul PPPDA consideră că acest conflict, a fost transformat din unul armat în unul de interes economic. Astfel, diferiți actori politici de la Chișinău, prin intermediul unor instituții din dreapta, dar și din stânga Nistrului, finanțează separatismul, inclusiv prin intermediul schemelor frauduloase. În opinia sa, înaintarea unei cereri privind retragerea trupelor rusești, rămâne doar la nivel de declarație, pentru că faptele spun cu totul altceva și acest lucru denotă că intenția reală de a soluționa acest conflict este una falsă.
„Pe teritoriul necontrolat de Republica Moldova se află peste 400 de mii de cetățeni dintre care 70% sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni ai căror drepturi sun încălcate. Ar trebui să ne preocupe securitatea acestor cetățeni, ca să nu le fie încălcate drepturile fundamentale”, a spus Dinu Plîngău.
Dinu Plîngău este de părere că doar calea pașnică este cea mai corectă modalitate de rezolvare a conflictului transnistrean. Acest lucru va fi posibil doar prin ridicarea nivelului de trai în Republica Moldova pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, prin crearea unor instituții funcționale care să aibă un numitor comun în ceea ce privește regiunea Transnistreană, dar și pregătirea unui document cu soluții care poate fi pus pe ordinea de zi a puterilor geopolitice la un eventual summit privind securitatea regională.
„Când este vorba de securitatea energetică și națională trebuie de găsit soluții în interesul național”, a adăugat reprezentantul PPPDA.
Dinu Plîngău a remarcat că PPPDA își dorește retragerea forțelor armate a Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, care ar asigura securitatea națională, inclusiv financiară a Republicii Moldova.
Dezbaterile publice „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri și pericole”, constituie ediția a 76-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.