Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că proiectul excluderii imunității deputaților pentru infracțiuni de corupere pasivă și activă este unul de PR, menit să inducă cetățenilor ideea unei lupte cu corupția. Potrivit noului președinte al Platformei DA, imunitatea parlamentară ar trebui exclusă pentru toate tipurile de infracțiuni, fiind păstrată doar în cazul declarațiilor politice, notează IPN.
Ieri, Guvernul a avizat pozitiv inițiativa deputaților PAS, care prevede excluderea imunității parlamentarilor pentru infracțiunile de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Inițiativa legislativă a fost avizată anterior și de Curtea Constituțională. Președintele Platformei DA califică imunitatea deputaților drept un privilegiu care și-a demonstrat inutilitatea de-a lungul timpului.
„Au existat multe inițiative de excludere, în totalitate, a imunității deputaților. Aici avem și componenta de atractivitate pentru public. Orice om sau deputat poate fi reținut în cazul în care infracțiunea este comisă în flagrant. Este foarte greu să demonstrezi cazuri de corupție, dacă nu ai probe la moment. Dacă sunt 67 de voturi în Parlament, trebuie să se meargă pe formula excluderii în totalitate a imunității parlamentare. Nu văd sensul acestei imunități. Să lase imunitatea doar pentru declarații politice și expuneri, în rest – să fie exclusă total. Experiența noastră ca stat de 30 de ani ne demonstrează că imunitatea este utilă doar pentru cei de la guvernare, nu și pentru cei din opoziție”, a spus Dinu Plîngău în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Potrivit legii, proiectele de modificare a Constituției sunt aprobate cu majoritate constituțională, ceea ce înseamnă 67 de voturi. Actuala guvernare dispune de 63 de mandate. Dinu Plîngău spune că în Parlament ar trebui să fie identificat consens politic pentru excluderea totală a imunității deputaților.
„Mergem pe jumătăți de măsură. Dacă există voință și voturi suficiente în Parlament pentru o asemenea inițiativă, nu înțeleg de ce nu se merge pe excluderea totală a imunității. De mai multe ori s-a anunțat despre acest proiect în spațiul public. Întâi s-a prezentat proiectul, apoi s-a promovat intens avizul Guvernului. E un proiect mai mult pentru PR politic”, a mai spus președintele Platformei DA.
Invitat la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și-a anulat participarea pe ultima sută de metri.