Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că proiectul legii cu privire la funcționarea limbilor, pe care l-a contestat la Curtea Constituțională, propune societății mai multe prevederi care o discriminează, sub aspectul limbii vorbite. Acesta spune că practic fiecare bugetar trebuie sa cunoască limba rusă, ceea ce, în opinia sa, nu este corect și este neconstituțional. De asemenea, se va cere cunoașterea limbii ruse la angajare, iar actele autorităților publice vor trebui traduse în rusă, fapt pe care nu toți și-l permit din cauza cheltuielilor mari. În opinia sa, există suficiente argumente pentru Curte, ca să declare această lege neconstituțională, transmite IPN.
Potrivit lui Dinu Plîngău, în Constituție, la articolul 10, se menționează unitatea poporului și dreptul la identitate, iar prin acordarea unui statut special limbii ruse, în rând cu limba oficială a statului, prin proiectul cu privire la funcționarea limbilor, se încalcă și acest articol.
Deputatul mai spune că declarațiile ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, cu privire la faptul că deputații care au contestat legea își doresc divizarea societății este un fals, Potrivit lui, au divizat societatea cei care au venit cu acest proiect și l-au votat. Proiectul a fost votat fără avizul Guvernului și cu avize negative de la CNA și din partea direcției juridice a Parlamentului, care îl declară neconstituțional, a mai spus deputatul.
„Astăzi am văzut niște reacții destul de emotive din partea ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, în legătură cu faptul că mergem împotriva limbii ruse, un fals mai mare decât ministerul pe care-l conduce. Deoarece, odată ce ești cetățean al Republicii Moldova, ești egal, indiferent de limba vorbită, etnie, în rând cu toți cetățenii din Moldova. Ai drepturi, dar ai și obligații, obligații care recurg atât din Constituție, cât și din alt cadru normativ aferent”, a adăugat deputatul.
Curtea Constituțională va examina sesizarea privind controlul constituționalității Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova în data de 21 ianuarie, începând cu ora 10.00.